Advies coalitie Lelystad: VVD, IP, PvdA, CU, D66 en SP

LELYSTAD • Ma 2 april 2018 | 16:21 • Maandag 2 april 2018 | 16:21

De nieuwe coalitie in Lelystad moet bestaan uit de VVD, Inwonerspartij Lelystad, PvdA, ChristenUnie, D66 en SP. Dat is het advies van informateur Wouter Kolff op basis van de gesprekken die hij afgelopen week heeft gevoerd. Kolff stelt voor dat de VVD als grootste partij 1 fulltime wethouder krijgt. De andere partijen in het college zouden allen een wethouder van 0,8 fte kunnen leveren.

Voldoende vertrouwen


De informateur vindt dit de beste samenstelling omdat de partijen voldoende vertrouwen in elkaar hebben en programmatisch tot overeenstemming kunnen komen. Overigens schetst Kolff de politieke situatie in Lelystad als complex omdat er na de verkiezingen maar liefst 14 partijen in de raad zitten.

Enige mogelijkheid


Die vergaande versnippering, gecombineerd met soms zeer lastige verhoudingen en onoverbrugbare programmatische verschillen, maakt dat Kolff zijn advies als enige mogelijkheid ziet. Mocht het VVD, IP, PvdA, CU, D66 en SP niet lukken om daadwerkelijk een college te smeden, dan zit er volgens de informateur niks anders op dan een zogenaamd zakencollege te benoemen. Dat is een college waarbij partijen geen kandidaat naar voren schuiven, maar de gemeenteraad wethouders aanwijst op basis van hun kennis.  

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel