Brand in visverwerkingsbedrijf onder controle

URK • Wo 4 april 2018 | 8:17 • Woensdag 4 april 2018 | 8:17

De brand bij Van der Lee Seafish op Urk is onder controle. Woensdagmiddag rond 12:30 uur gaf de brandweer het sein 'brand meester'. Op dat moment waren er nog een paar kleine brandhaarden over, maar was er geen uitbreidingsgevaar meer.

Om te voorkomen dat het vuur zich via het dak kon verspreiden, zaagde de brandweer 's ochtends brede sleuven in het dak. In totaal werden bij de bestrijding van het vuur op bedrijventerrein Zwolsehoek drie hoogwerkers ingezet.
 
In het pand lag veel verpakkingsmateriaal en brandbaar bakvet. Dat zorgde ervoor de brand zich snel kon uitbreiden. De brandweer maakte zich vanmorgen vooral zorgen over een grote ammoniaktank op het dak. De brandweer kon lastig bij deze tank komen om hem te koelen.

De brand woedde in een bijgebouw van visverwerkingsbedrijf Van der Lee Seafish. De brand is ontstaan op het dak van dat pand. Daar waren toen dakdekkers aan het werk. Volgens een medewerker hebben hun werkzaamheden 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' te maken met het ontstaan van de brand. Ooggetuigen zagen op het dak eerst een kleine brand ontstaan, die zich vervolgens snel uitbreidde.

Bericht gaat verder onder de tweets.



Aan de rechterkant van het bedrijf heeft het vuur een groot gat geslagen. Een aantal brandweermannen probeerde een tijdlang de brand van binnenuit te bestrijden. Die actie werd later vanwege de hitte gestaakt. Volgens een woordvoerder is er bij dit soort branden "vaak geen houden aan".

Bericht gaat verder onder de tweet.


De brandweer kwam met groot materieel op de melding af. Zo waren er vijf bluswagens aanwezig om het vuur te bedwingen. Eenheden uit Lelystad, Emmeloord, Nagele en Almere hebben hun Urker collega's ondersteund.

Toen de eerste brandweerlieden bij het gebouw aankwamen, sloegen volgens een woordvoerder de vlammen eruit. Grote zwarte rookwolken trokken over het dorp en in de richting van Espel.

Bericht gaat verder onder de tweet. 

De brand is niet overgeslagen naar andere panden. Ook is er voor zover bekend niemand gewond geraakt. Later in de middag konden de directieleden met experts het getroffen pand in om de schade op te maken. Donderdagochtend hopen ze te weten wat de schade precies is en wanneer werkzaamheden weer hervat kunnen worden.

De brand trok veel bekijks. Veel mensen stonden op afstand te kijken.




 



Openingsfoto: ANP/Ginopress
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel