Recordcijfers sterfte Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Do 5 april 2018 | 9:07 • Donderdag 5 april 2018 | 9:07

In de maand maart zijn in de Oostvaardersplassen 1155 grote grazers doodgegaan. Het merendeel daarvan, 933, is door Staatsbosbeheer afgeschoten. Dit gebeurt als dieren te zwak zijn om de winter op eigen kracht te overleven. Het zijn de hoogste sterftecijfers in jaren.

Afschot


Opvallend is dat het afschotpercentage in maart met 81 procent relatief laag ligt ten opzichte van andere maanden. Staatsbosbeheer streeft ernaar dat 90 procent van de dieren géén natuurlijke dood hoeft te sterven. Voor 222 grote grazers is dat afgelopen maand niet gelukt, zij stierven wel een natuurlijke dood.

​Volgens Staatsbosbeheer komt dat vooral door de wisselende weersomstandigheden. "Was een hert er de ene dag nog goed aan toe, de volgende dag bleek hij te zijn gestorven", zegt een woordvoerder. "We hebben hulp gekregen van boswachters van de Veluwe bij het afschieten van het grote aantal dieren, maar we konden het wel aan." De heftige protesten over de leefomstandigheden van de grote grazers hebben volgens Staatsbosbeheer geen invloed gehad op het aantal dieren dat werd afgeschoten.

Effect bijvoeren


De grote grazers in de Oostvaardersplassen worden sinds een paar weken bijgevoerd. Onder druk van tegenstanders van het beleid in het gebied, besloot de provincie af te wijken van de normale procedure waarbij dat niet gebeurt. Of daardoor het sterftecijfer lager is uitgevallen, kan Staatbosbeheer nog niet zeggen. "Wij zijn nog aan het onderzoeken wat het effect is van dat bijvoeren. Misschien zijn er minder dieren gestorven, maar misschien juist wel meer. Dat zou dan komen doordat de dieren ineens te veel eten hebben gekregen", aldus een woordvoerder. Het bijvoeren gaat door tot eind april.

Afgelopen winter


Het totaal aantal dieren dat deze winter in de Oostvaardersplassen is doodgegaan komt inclusief de cijfers van maart op 2969. Dat is het hoogste sterfteaantal in jaren. 89 procent van de gestorven dieren is afgeschoten, de rest stierf een natuurlijke dood.

In totaal gingen sinds 1 december van vorig jaar 2479 edelherten, 73 heckrunderen en 417 konikpaarden dood.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel