Akkerbouwer haalt gelijk bij Reclame Code Commissie

EMMELOORD • Do 5 april 2018 | 12:17 • Donderdag 5 april 2018 | 12:17

De Emmeloordse akkerbouwer Michiel van Andel heeft dinsdag gelijk gekregen bij de Reclame Code Commissie (RCC). Van Andel diende een klacht in tegen Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector. Dit omdat ze volgens hem een misleidend reclamefilmpje publiceerden op Facebook en YouTube.

"Hierdoor zetten ze de reguliere boeren in een kwaad daglicht en presenteren ze hun eigen biologische sector op een manier die niet waar is", legt Van Andel uit. In het filmpje van Bionext wordt ingespeeld op de term: 'verborgen kosten'. Daarmee worden kosten bedoeld voor de milieuschade zoals: uitspoeling van meststoffen en CO2-uitstoot. "Bionext claimt dat je die kosten bij biologische producten niet hebt. Dat is onjuist", vertelt Van Andel.

Tekst gaat door onder de video:Verschilt per gewas
Volgens de Emmeloordse boer is het onmogelijk om de reguliere- en de biologische boer over één kam te scheren. "Als je het gaat uitzoeken merk je dat het per gewas en sector verschilt. In sommige gevallen zijn de verborgen kosten bij biologische producten juist hoger. Je kunt discussiëren over de hoogte van de verborgen kosten, maar je kan niet beweren dat biologische producten deze niet hebben."

Bionext is het oneens
Op de website van Bionext laat directeur Bavo van den Idsert weten het oneens te zijn met de RCC. "De Reclame Code Commissie hanteert het begrip verborgen kosten niet goed. Het is zeker niet onze bedoeling de werkwijze van gangbare telers te veroordelen. Er zijn genoeg gangbare telers met hart voor duurzaamheid. Wel willen we laten zien dat als je de systemen vergelijkt het duidelijk is dat biologisch gericht is op het principe om water, bodem en lucht níet nodeloos te belasten. Biologische landbouw is in meerdere opzichten een uiterst zorgzame landbouw."

Bionext heeft twee weken om in beroep te gaan tegen de uitspraak, maar volgens Van Andel hebben ze aangegeven dat niet te gaan doen. Ook het filmpje zullen ze niet offline halen. "Het is een raadgevende uitspraak, dus ze zijn het niet verplicht."

Rechter
Om Bionext wel te verplichten om het filmpje van het internet te halen is een juridische uitspraak nodig. Van Andel is nog niet zeker of hij deze stap gaat zetten. "Ik wilde helemaal niet naar de RCC stappen. Ik heb in eerste instantie een blog geschreven op mijn website en Bionext gevraagd om te reageren. Dat deden ze niet, dus toen heb ik besloten om het toch te doen."

"Uiteindelijk heeft deze uitspraak veel tijd en energie gekost", vertelt Van Andel. "Op dit moment ga ik kijken of er een andere manier is om het verder op te pakken. Misschien dat de brancheorganisatie LTO het op kan pakken of stapt er een andere boer op die naar de rechter stappen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Jaap

    Vr 6 april 2018 Vrijdag 6 april 2018

  Jammer dat Bavo door zijn gebrekkige, onvolledige, voorlichting en reactie de biologische zaak schade toebrengt. Als je de wedstrijd verliest moet je niet de scheidsrechter onder vuur nemen, maar je spel verbeteren.

  reageer
 • tsja

    Ma 9 april 2018 Maandag 9 april 2018

  Die bio boeren daar moet je voor oppassen...... die spelen de wedstrijd met hele andere middelen van de gewone agrarier. Denk aan de monsterlijk hoge subsidies die ze krijgen en een kunstmatig hogere prijs voor hun oogsten.... Daarnaast verpesten ze vaak de oogsten van hun buren met ziektes die overwaaien...... gewoon stoppen met het subsidieren van bio telers en laat ze hun Eigen broek ophouden.

 • Ger

    Do 5 april 2018 Donderdag 5 april 2018

  En hoe denkt de bio sector onkruid en aardappelloof te vernietigen zonder propaangas? misschien moeten de bio boeren de schoffelmachine en ploeg gaan trekken met os, paard of ezel

  reageer
 • Almereman

    Vr 6 april 2018 Vrijdag 6 april 2018

  Een Os Paard of Ezel zijn geen oplossing. Dit zijn beesten die ademen... dus stoten CO2 uit.

 • Ikke

    Do 5 april 2018 Donderdag 5 april 2018

  Een met koper bespoten gewas doorbranden met een fossiel gas noemt men biologisch en beter dan gangbaar?

  reageer
 • Jos

    Do 5 april 2018 Donderdag 5 april 2018

  Nog een paar dagen droog weer en deze akkerbouwer hoeft zich niet meer te vervelen en heeft geen tijd meer voor kattenkwaad

  reageer
 • Bergerac

    Do 5 april 2018 Donderdag 5 april 2018

  Kattenkwaad? Dit is voor mij een zorgzame, gangbare boer die een onjuiste reclame ter sprake brengt. Dat is voor mij geen kattenkwaad.Hij komt voor de sector op.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert