Akkerbouwer haalt gelijk bij Reclame Code Commissie

EMMELOORD • Do 5 april 2018 | 12:17 • Donderdag 5 april 2018 | 12:17

De Emmeloordse akkerbouwer Michiel van Andel heeft dinsdag gelijk gekregen bij de Reclame Code Commissie (RCC). Van Andel diende een klacht in tegen Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector. Dit omdat ze volgens hem een misleidend reclamefilmpje publiceerden op Facebook en YouTube.

"Hierdoor zetten ze de reguliere boeren in een kwaad daglicht en presenteren ze hun eigen biologische sector op een manier die niet waar is", legt Van Andel uit. In het filmpje van Bionext wordt ingespeeld op de term: 'verborgen kosten'. Daarmee worden kosten bedoeld voor de milieuschade zoals: uitspoeling van meststoffen en CO2-uitstoot. "Bionext claimt dat je die kosten bij biologische producten niet hebt. Dat is onjuist", vertelt Van Andel.

Tekst gaat door onder de video:Verschilt per gewas
Volgens de Emmeloordse boer is het onmogelijk om de reguliere- en de biologische boer over één kam te scheren. "Als je het gaat uitzoeken merk je dat het per gewas en sector verschilt. In sommige gevallen zijn de verborgen kosten bij biologische producten juist hoger. Je kunt discussiëren over de hoogte van de verborgen kosten, maar je kan niet beweren dat biologische producten deze niet hebben."

Bionext is het oneens
Op de website van Bionext laat directeur Bavo van den Idsert weten het oneens te zijn met de RCC. "De Reclame Code Commissie hanteert het begrip verborgen kosten niet goed. Het is zeker niet onze bedoeling de werkwijze van gangbare telers te veroordelen. Er zijn genoeg gangbare telers met hart voor duurzaamheid. Wel willen we laten zien dat als je de systemen vergelijkt het duidelijk is dat biologisch gericht is op het principe om water, bodem en lucht níet nodeloos te belasten. Biologische landbouw is in meerdere opzichten een uiterst zorgzame landbouw."

Bionext heeft twee weken om in beroep te gaan tegen de uitspraak, maar volgens Van Andel hebben ze aangegeven dat niet te gaan doen. Ook het filmpje zullen ze niet offline halen. "Het is een raadgevende uitspraak, dus ze zijn het niet verplicht."

Rechter
Om Bionext wel te verplichten om het filmpje van het internet te halen is een juridische uitspraak nodig. Van Andel is nog niet zeker of hij deze stap gaat zetten. "Ik wilde helemaal niet naar de RCC stappen. Ik heb in eerste instantie een blog geschreven op mijn website en Bionext gevraagd om te reageren. Dat deden ze niet, dus toen heb ik besloten om het toch te doen."

"Uiteindelijk heeft deze uitspraak veel tijd en energie gekost", vertelt Van Andel. "Op dit moment ga ik kijken of er een andere manier is om het verder op te pakken. Misschien dat de brancheorganisatie LTO het op kan pakken of stapt er een andere boer op die naar de rechter stappen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel