'Project met hofjes moet naar Flevoland'

ZEEWOLDE • Zo 8 april 2018 | 19:58 • Zondag 8 april 2018 | 19:58

De gemeente Zeewolde heeft belangstelling voor de bouw van een zogenoemd Knarrenhof. De bewoners van zo'n hofje tekenen een verklaring waarin staat dat ze op de buren letten. Een Knarrenhoef heeft een groot binnenterrein en een gezamenlijk buurthuis. Dat moet het saamhorigheidsgevoel tot stand brengen. 

Volgens Peter Prak, bedenker van de Knarrenhof, is het niet meer vanzelfsprekend dat buren op elkaar letten. "Hoe vaak hoor je niet in het nieuws dat iemand al een maand of jaar dood in z'n huis ligt", zegt hij. Het eerste project is net opgeleverd in Zwolle. Daar staan nu 48 woningen, verdeeld over twee hofjes.

"De gemeente Zeewolde is enthousiast", stelt Prak. Er is een gesprek geweest met de wethouder. Als er genoeg gegadigden zijn, kan Prak in Zeewolde gaan bouwen. De gemeente heeft nog geen locatie aangewezen, omdat nog niet duidelijk is of er voldoende belangstelling is.

Verhuizen uit Amersfoort


Prak kan in ieder geval al één woning slijten. Johan Ruiter en Gelske Jongsma uit Amersfoort willen graag naar Zeewolde verhuizen als er een Knarrenhof komt. "Het belangrijkste is dat er ruimte is in een stad. In Amersfoort, waar we nu wonen, is die ruimte er gewoon niet", legt Ruiter uit. Hij werkt in Zeewolde en wil er graag gaan wonen. 

Particuliere bouw


De woningen in een Knarrenhof worden gebouwd in een particuliere opdracht. Dat houdt in dat bewoners zelf de grond kopen en ontwerpen hoe het hofje er uit gaat zien. Ruiter en Jongsma zien het project in Zeewolde anders voor zich dan de Knarrenhof die al in Zwolle is gebouwd. "De huizen zelf zijn daar mooi, maar de tuinen en hekjes vind ik minder", zegt Ruiter. "Ik zie liever dat de achtertuin overvloeit in de binnentuin. Ik hou niet van hokjes." 

Op 8 mei is er een bijeenkomst in Zeewolde om te kijken hoeveel belangstelling er is voor woning in een Knarrenhof.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel