Noordzeevissers gaan protestmars door Amsterdam houden

URK • Wo 11 april 2018 | 14:17 • Woensdag 11 april 2018 | 14:17

Noordzeevissers uit Urk en andere visserijgemeenten houden op 2 juni een protestmars door Amsterdam. De vissers zijn boos over de komst van windparken en natuurreservaten op de Noordzee. Hierdoor blijft er volgens hen steeds minder plaats op zee over om hun werk te doen.

Aanlandplicht
De vissers willen verder opnieuw aandacht vragen voor de aanlandplicht. Met ingang van volgend jaar moeten Noordzeevissers alle babyvisjes en niet verkoopbare vis die ze gevangen hebben aan land brengen. Volgens de vissers heeft dit voor de visserijsector en de natuur desastreuze gevolgen. In Nederland werken zo'n 11.000 mensen in de visserijsector.

In de protestmars zullen volgens een woordvoerder van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht niet alleen beroepsvissers meelopen, maar ook mensen uit de visverwerkende industrie en mensen die de visserij een warm hart toedragen.

Britten eisen eigen visgronden op
Volgens Eendracht Maakt Kracht dreigt de Noordzee tussen Den Helder en Zeeland voor de vissers volledig op slot te gaan. En als de Brexit doorgaat, raken de vissers straks ook in het noordelijke deel van de Noordzee grote stukken visgrond kwijt. Dit omdat Britse vissers al hebben aangekondigd dat ze visgronden die onder Brits grondgebied vallen volledig voor zichzelf zullen opeisen.

'Voedselproductie niet opofferen'
De vissers zijn boos dat zij net als de boeren opdraaien voor de gevolgen van de overstap van traditionele energie naar windenergie. Ze vinden dat de Nederlandse voedselproductie hier niet voor opgeofferd mag worden.
"We hebben op de Noordzee straks 100 windparken, maar gevolg is wel dat er in heel Nederland geen verse visje meer te koop zal zijn", waarschuwt een woordvoerder. "Alles moet straks van ver komen. Wat voor toekomst is dat?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel