Zwart Wit Grijs: de politie in de Tweede Wereldoorlog

ALMERE • Do 12 april 2018 | 22:08 • Donderdag 12 april 2018 | 22:08

Vanaf 14 april is de tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog' te zien in PIT Veiligheidsmuseum in Almere. De tentoonstelling gaat over de dilemma's van de politie tijdens de bezetting van Nazi-Duitsland.  

Enerzijds moesten de dienders de Nazi-Duitse verordeningen uitvoeren en anderzijds moesten zij de Nederlandse bevolking beschermen. Tussen collaboratie met Nazi-Duitsland en verzet tegen Nazi-Duitsland zat een groot grijs gebied. 'Veel mensen denken dat alle politie-agenten tijdens de oorlog fout waren, wij willen laten zien dat het genuanceerder ligt', aldus projectleider Signe Troost.

Aan de hand van objecten, documenten, foto's video's en persoonlijke verhalen geeft de tentoonstelling een beeld van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog.  Er zijn ook video-interviews te zien waarin politiemensen van nu reageren op hun collega's van toen. Ze vertellen ook over hun eigen dilemma's.  

De tentoonstelling loopt tot en met 4 november 2018.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel