Vogelspotters staan klaar bij Ketelbrug

SWIFTERBANT • Zo 15 april 2018 | 20:36 • Zondag 15 april 2018 | 20:36

Trekvogels gebruiken het IJssel-Ketelmeer bij de Ketelbrug als oversteek. Een ideale plek voor vogelspotters dus, die hier dan ook vaak aanwezig zijn om de trek te volgen en vogels te tellen.

De Ketelbrug is een goede oversteek omdat de vogels op die manier zo kort mogelijk boven water hoeven te vliegen. Dat proberen ze te vermijden, omdat ze daar meer kans hebben om aangevallen te worden door roofvogels. Tot eind april wordt de corridor massaal gebruikt. Het gaat dan om vogels die in Afrika en Zuidwest-Europa de warmte hebben opgezocht en hier in de zomer verblijven, zoals zwaluwen. 

Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw hebben verschillende vogelaars naar de vogeltrek bij de Ketelbrug gekeken en daar soms ook min of meer systematisch geteld. Mervyn Roos is één van de fanatieke vogelspotters. "Ik heb een fascinatie voor hoe de vogels aan het trekken zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel