Europese subsidie voor enorm borduurwerk

LELYSTAD

De stichting Flevowand heeft de benodigde subsidies voor het exposeren van De Flevowand binnen. De anderhalve ton die nodig is voor de permanente tentoonstelling van het kunstwerk komt voor de helft van de Europese Unie.

Al 14 jaar lang werkt een groep borduursters uit Biddinghuizen aan het bijzondere kunstwerk. De Flevowand is een doek van 60 meter lang waarop de geschiedenis van de provincie uitgebeeld wordt. Het kunstwerk wordt vanaf 14 juni tentoongesteld in Batavialand in Lelystad, precies 100 jaar na de ondertekening van de Zuiderzeewet, de wet voor de inpoldering van de Zuiderzee.

Eerder dit jaar werd de andere helft van het benodigde bedrag al toegezegd door de provincie. Nu ook een Europese subsidie is toegekend, heeft de organisatie genoeg geld bij elkaar gekregen om het doek te exposeren. De 164.340 euro wordt gebruikt voor de organisatie rondom de expositie en voor een geconditioneerde vitrine.

Subsidies voor leefbaarheid van het platteland
In totaal is er vanuit het subsidieprogramma Leader Flevoland zo'n 6 miljoen euro beschikbaar voor 'initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland'. Zo betaalt het programma ook € 97.199,80 mee aan de ontwikkeling van de Digitale Dorpspleinen voor zes dorpen in de Noordoostpolder. Door middel van deze online portal kunnen organisaties en bewoners makkelijker verbinding zoeken met elkaar. Eerder is binnen hetzelfde programma ook geld toegekend voor een speelmoestuin in Espel en om een mountainbikeroute in Almere uit te breiden.

reacties (7)

 • Johan

   

  Respect voor de dames die het gemaakt hebben! Maar de ruim 160k gaat naar Batavialand voor expositie en een vitrine, de dames krijgen dus niks! Batavialand krijgt het geld maar over 10 jaar is iedereen het vergeten en ligt het op een pallet in de opslag. In de vitrine ligt dan weer wat anders. Hang het gewoon in het koetshuis in Biddinghuizen, die kan ook wel wat subsidie gebruiken!

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Ophangen in het Koetshuis?
  Als voormalig bewoner van Biddinghuizen weet ik heel goed hoe het Koetshuis in elkaar steekt. Mag jij mij gaan uitleggen waar in het Koetshuis (anders dan de sportzaal) er ruimte is om een doek van 60 meter lengte op te hangen.

  Die ruimte is er niet. Een zinloze suggestie dus om het in het Koetshuis op te hangen.

 • lelystedeling

   

  Niet Flevowand doet de inrichting maar BataviaLand, dus via een achterdeurtje strijken zij de subsidie op.

  reageer
 • Hans de Boer, Lelystad

   

  Mijn diepe bewondering voor de man of vrouw die voor deze 60 meter huisvlijt ruim € 160.000 subsidie heeft binnen geharkt. Dat is € 2739 per strekkende meter.
  Laat het voor iedereen duidelijk zijn: als je het een beetje slim aanpakt, kun je overal subsidie voor krijgen.

  reageer
 • Sietske

   

  Fijn dat de permanente expositie hiermee is bereikt! Ik ben erg nieuwsgierig naar het resultaat en kom zeker kijken!

  reageer
 • HM

   

  Bewondering voor de makers van zo"n doek. Maar voor mij valt dit toch wel in de categorie: "Als je echt niet meer weet wat je met het geld moet doen....". Andermans (belasting)geld is schijnbaar makkelijk uitgeven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

   

  Het nut van de EU is maar weer eens aangetoond.

  reageer
 • Trijntje

   

  volgens mij komen deze borduursters uit Biddinghuizen en niet uit Emmeloord

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert