Schapen zorgen voor diversiteit in Kuinderbos

NOORDOOSTPOLDER

Een kudde lammetjes en schapen uit Luttelgeest gaat het natuurbeheer bij de Burchttocht in het Kuinderbos verzorgen. De schapen gaan een gebied begrazen van 20 hectare groot.

Naar verwachting gaan de dieren eind deze week de natuur in om onder meer gras en jonge boompjes op te eten. "Hierdoor blijft het gebied open en komt er ruimte voor meer biodiversiteit", vertelt Harco Bergman van Staatsbosbeheer. "Door het warme weer groeit het gras deze dagen erg hard". 

Staatsbosbeheer is al geruimte tijd bezig met de voorbereidingen voor deze nieuwe vorm van natuurbeheer in het gebied in Noordoostpolder. Zo zijn er een wildroosters geplaatst en een omheining. 

"Wil je je hond loslaten, dan moet je niet in dit gebied zijn"

— Boswachter Harco Bergman

Honden aan de lijn
De boswachter roept bezoekers op om rekening te houden met de schapen. Het gebied blijft namelijk toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen met honden. "Maar de hond moet dan wel zijn aangelijnd," waarschuwt Bergman. "Vooral de lammetjes zijn erg tere beestjes en we willen voorkomen dat er iets mis gaat. Wil je per sé je hond loslaten, dan moet je niet in dit gebied zijn deze zomer". Staatsbosbeheer zal streng toezien op het aanlijnen van honden. Baasjes die zich netjes aan de regels houden kunnen een beloning verdienen, als de boswachter je tegen komt kun je een voucher krijgen die goed is voor een 'appèl-gebakje' bij een horecagelegenheid in het gebied.

reacties (2)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert