Stichting Welzijn Grote Grazers overhandigt petitie

LELYSTAD • Ma 16 april 2018 | 15:48 • Maandag 16 april 2018 | 15:48

Welzijn Grote Grazers heeft vanmiddag een petitie overhandigd aan Commissaris van de Koning Leen Verbeek. De stichting maakt zich grote zorgen over de gezondheid van de dieren in de Oostvaardersplassen en willen verandering. In totaal hebben ze bijna 39.000 handtekeningen verzameld. 

Voorzitter Yvonne Bierman hoopt dat deze petitie bijdraagt aan de verandering van het beleid in de Oostvaardersplassen. "Je laat dieren niet verhongeren in een beschaafd land", vertelt ze.

Verbeek heeft aangegeven om de petities in mei door te spelen aan de Provinciale Staten. "In juni gaan ze praten over het rapport van Commissie Van Geel en daar zullen deze handtekeningen ook bij betrokken worden." Verbeek verwacht dat de Staten in juli tot een besluit komt. 

Na afloop van de overhandiging gaf Verbeek nog de overdracht tussen het rijk en de provincie, met daarin de regels omtrent het beheer van de Oostvaardersplassen. "In de tekst staat beschreven dat de provincie niet zomaar in een emotie het beleid kan veranderen. We moeten daar echt een traject voor doorlopen. Wij verwachten ook dat mensen met andere opvattingen hun mening ook laten horen", aldus Verbeek.  

Den Haag
Dinsdag wordt er in Den Haag een andere petitie aangeboden, maar dan aan minister Carola Schouten. Bioloog Patrick van Veen verzamelde ongeveer 100.000 handtekeningen, ook vanuit het buitenland. 

Deel artikel

reacties (11)

 • Wilma

    Di 29 mei 2018 Dinsdag 29 mei 2018

  Suc6 morgen mevr Bierman🙏

  reageer
 • Wilma

    Di 29 mei 2018 Dinsdag 29 mei 2018

  Suc6 morgen mevr Bierman🙏

  reageer
 • Fred

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Wie maakt zich nou eens druk om al die konijntjes die nodeloos sterven op de Waddeneilanden? Dat is pas jaarlijkse moord!

  reageer
 • Henk Homma

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  De konijnen die jaarlijks streven op de eilanden is een virus wat vanuit Australië is over gekomen omdat daar in de 60 jaren eerste explosie van konijnen heerste. Dit virus , door een fransman gemaakt , heeft nu nog steeds gevolgen voor de konijnen stand en heeft niets met jagen te maken. Men jaagt om ze uit hun lijden te halen, deze konijnen hebben rondom de slijmvliezen vaak pijnlijke gezwellen . Ogen bek en anus opening zijn dan ontstoken. Dus als je iets schrijft doe dat dan om te helpen en niet om te zei ken.

 • Anton

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Ga jij daar dan eens mee aan de slag zou ik zeggen Fred.

 • sander D

    Ma 16 april 2018 Maandag 16 april 2018

  De boeren zorgen met veel voedsel voor heel veel mensen in Nederland en heel veel andere landen en laten geen dieren dood gaan van de honger Mhr van den Bemt

  reageer
 • mf

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  De boeren zij verantwoordelijk voor het sterven van nog veel meer dieren. Boeren fokken bewust dieren om ze te doden! Sommige dieren worden niet eens 1 jaar. Goed bezig boeren, lekker diervriendelijk! En de weidevogelstand is ook dramatisch achteruit gegaan met als voornaamste oorzaak de landbouw. Daarbij vallen de aantal dode grote grazers in de ovp in het niet.

 • Tsja

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Dat is nou de natuur.......als er te weinig eten is en teveel dieren dan herstelt de natuur dat evenwicht. De sterksten overleven en de zwakkeren sterven. Niets mis mee !

 • Stichting Moe van Actievoerders OVP

    Ma 16 april 2018 Maandag 16 april 2018

  Mooi verhaal hoor.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

    Ma 16 april 2018 Maandag 16 april 2018

  Voor Verbeek is dit slechts een " rimpeling "....

  reageer
 • Dr.Jake

    Ma 16 april 2018 Maandag 16 april 2018

  Hebben de personen due getekend hebben ook meteen een toestemming tot een incasso van hun bankrekening ondertekend. Want ik wil hier niet aan meebetslen aan hun hobby.

  reageer
 • geert

    Ma 16 april 2018 Maandag 16 april 2018

  Ik vraag me af welke zieke geest dit plan heeft bedacht,Gerda Verburg heeft dit plan vroeger door een onbekende buitenlandse commissie laten goedkeuren. Ze ,,werkt ''nu bij de FAO in Rome van de VN ,om de hongersnood in Afrika te bestrijden.

  reageer
 • peter van den bemt

    Ma 16 april 2018 Maandag 16 april 2018

  1 - een petitie is niet hetzelfde als een referendum. 2 - Natuur (natuurbeheer of parkbeheer) is totaal iets anders dan een maatschappijvisie of politiek gedachtengoed. Het is niet iets dat door een individuele mening opeens anders zal gaan. Natuur gaat zoals het gaat, zelfs natuur die je wilt bedwingen (tenzij je het helemaal vernietigt, waar we wél heel langzaam met onze invloed mee bezig zijn) 3 - het beheer van de Oostvaardersplassen. "In de tekst staat beschreven dat de provincie niet zomaar in een emotie het beleid kan veranderen. Laat de commissie van Geel dat vooral aanhouden. Laat niet de emotie van een club olv een agrarisch opgeleide vrouw (als er IETS tegen de natuur in gaat, is het wel het agrarische bedrijf: dieren, vooral veel dieren bij elkaar op een heel klein oppervlak, goed voeden om er zo snel mogelijk veel vlees, melk of eieren uit te halen. En ze daarvoor heel weinig de tijd te gunnen) het advies van natuurwetenschappers en -beheerders opzijschuiven. Een club geëmotioneerden die op geen enkele manier partij zijn bij het vormen van een visie over het beheer van de OVP. Dat zou heel slecht zijn..

  reageer
 • Astrid

    Wo 18 april 2018 Woensdag 18 april 2018

  Als het “wild” is kan het migreren om eten te zoeken. Deze dieren kunnen dat niet. De dieren wachten op eten omdat het niet meer te vinden is. Toen de OVP werd aangelegd was het niet bedoeld voor grote grazers, maar voor de weide en watervogels. Zomers mochten de boeren hun vee daar laten grazen om het open te houden voor de andere kleinere dieren en vogels.
  U had het zelf over natuurbeheer, maar staan er om de Serengeti hekken? Of andere natuurparken.
  Het feit blijft dat er teveel dieren op de OVP lopen en ze niet weg kunnen.

 • Yvonne Bierman

    Wo 18 april 2018 Woensdag 18 april 2018

  Peter van den Belt, met verbazing heb ik uw uitspraak gelezen dat ik uit de agrarische wereld kom. Laat daar nu helemaal niets van kloppen. Ik kom uit het bedrijfsleven en ben jarenlang manager geweest over filialen van een groot Duits concern. Uw zogenaamde kennis van de Oostvaardersplassen slaat op niets. Deze heeft niets met natuur te maken, maar is cultuur, aangelegd door de mens. Hekken eromheen en grote grazers erin gedumpt. En als er vanaf het begin een goed beheer was geweest, was het niet tot dit drama gekomen. De natuurwetenschappers van deze tijd slaan de plank volledig mis en die voorop lopen is Frans Vera met zijn aanhang. Hun doel is om oernatuur terug te brengen in een volgebouwd klein landje, wat zo langzamerhand het maximum heeft bereikt. In de Oostvaardersplassen is al twintig jaar een luguber experiment aan de gang die zijn weerga niet kent. Dieren bewust te laten verhongeren in een beschaafd land is een misdaad, zowel voor mens en dier. Meestal die zo reageren als u zijn nooit op de plaats van bestemming geweest. Deze winter heeft aan zeker vier duizend dieren het leven gekost. Als u vindt dat dit een normale gang van zaken is dan twijfel ik toch aan uw geestelijk vermogen, wat ik zeer betreur.

 • peter van den bemt

    Wo 18 april 2018 Woensdag 18 april 2018

  @Astrid. Aahhh, de hekken. Omdat er hekken omheen staan, besluit het wild zich niet meer als wild te gedragen. Dan is het niet meer zo dat, wanneer ze het goed hebben, er meer jongen komen, en wanneer ze het slecht hebben, er meer doodgaan. Dan zijn er ook geen aaseters meer die van hun lijken profiteren. Nee. Als er hekken omheen staan, dan wachten ze allemaal totdat ze gevoerd worden.

 • Astrid

    Wo 18 april 2018 Woensdag 18 april 2018

  Als er genoeg te eten zou zijn hoe komt het dan dat er jaarlijks ruim 1500 dieren sterven van de honger? Vanaf november tot mei is er zo goed als niets te eten. De zomer maanden is er genoeg, maar dat wordt ook steeds minder. Alle bomen zijn kaalgevreten in de loop van de jaren.
  Als het een natuurpark zou zijn zouden de dieren verzorgd worden. Bij de OVP wordt het als wild gezien, maar hoe kan iets wild zijn als het tussen hekken vastzit?

 • peter van den bemt

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Astrid, als er zo weinig eten is voor de dieren, hoe komt het dan dat het er zoveel zijn geworden? Het is nu door de winter, in combinatie met het aantal, even een probleem geworden. Zo kan dat in de echte natuur ook gaan.De agrarische benadering van dieren is echt wel anders dan die van natuur(park)beheer.

 • Astrid

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Je reactie vind ik niet terecht.
  Mevr Bierman is al 9 jaar bezig om de situatie in de OVP te veranderen.
  Zolang is het drama al aan de gang. De grote grazers horen niet inde OVP.
  Het is veel te moerassig en er is veel te weinig eten voor de dieren.
  Als een veehouder zo met zijn dieren omgaat dan wordt er direct ingegrepen. En krijgen ze hoge boetes.
  Frans Vera en SBB kunne gewoon hun gang gaan omdat het zogenaamd “wild” is.

 • peter van den bemt

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  @Wilma de Graaf kwist. Ja. Hebben de vossen kraaien, raven, arend, wespen, larven, maden, etc, etc., ook een goed jaar. En er is vanzelf een ander evenwicht ontstaan.

 • Wilma de Graaf Kwist

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Dus jou stelling is OVP zo laten? Het is goed zo
  Duizenden grazers de hongerdood laten sterven , hoort er gewoon bij, natuurlijke regulering in naam der wetenschap

 • Mika

    Ma 16 april 2018 Maandag 16 april 2018

  Minder bier drinken meer leren over wat natuur is, en wat dieren nodig hebben. Dit is een schande voor de dieren. Deze zelfbenoemde dierenvrienden vind ik immoreel en slecht bezig.

  reageer
 • Frances Gruijters

    Ma 16 april 2018 Maandag 16 april 2018

  Ik word hier zo verdrietig van. Allees moet zo lang duren bij de overheid. Alleen als ze geld willen halen kan het onmiddellijk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert