"Reeën en honden samen gaat wel eens mis"

ALMERE • Di 17 april 2018 | 14:39 • Dinsdag 17 april 2018 | 14:39

Loslopende honden verstoren in het voorjaar geregeld het wild, met soms dramatische gevolgen. Zo lopen opgejaagde reeën bijvoorbeeld tegen een auto, zegt boswachter Rob Koetsier.

"Het is in de natuur volop genieten nu het voorjaar is doorgebroken. Lekker met je hond de natuur in is geen probleem", zo stelt Koetsier. "Maar wees je wel bewust van waar je honden los kunnen lopen en waar je die moet aanlijnen. Zo voorkom je dat je het wild in de bossen verstoord."
 
"Bij al onze bossen rond Almere staan bordjes waarop staat of je de hond los mag laten of niet. Maar we hebben ook speciale kaarten op onze website staan", aldus de boswachter.

Deel artikel

reacties (7)

 • hgdfr

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  "Zo lopen opgejaagde reeën bijvoorbeeld tegen een auto, zegt boswachter Rob Koetsier"
  Wat staat deze man een klinkklare onzin te verkopen. De reeën worden op enig moment door ouderen het territorium uitgejaagd en dat gaat er flink hard aan toe. Reden waarom ze ook vaak in de kanalen in Flevoland terechtkomen en waarom er op veel plekken sparingen in de beschoeiing zijn gemaakt zodat ze uit het water kunnen klimmen. Dat heeft helemaal niets met honden te maken. Ik ben echt een beetje klaar met die onzinverhalen van boswachters. Wat een onzin.

  reageer
 • alex woodhouse

    Wo 18 april 2018 Woensdag 18 april 2018

  Hallo
  Klinkt een beetje koppig je reactie !
  Gewoon de honden aan de lijn ,honden in het bos los gaan gegarrandeerd achter reeen aan .
  Ook U hondje waarvan U denkt mijn hond doet zoiets niet.
  Er zijn genoeg gevallen bekend dat honden reeen aanvallen .
  Google hier maar eens op.
  Gewoon de regels omtrent uitlaten op de aangewezen plekken.

 • wieke

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  U vindt dat honden wel los mogen lopen? Want daar gaat dit artikel over. Ik groeide op de Veluwe op, onze honden liepen altijd aangelijnd, het was vanwege het wild verboden ze los te laten lopen. Geldt hier ook.

 • Arie B

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Lees: een enkele keer gaat het mis. Dus dat valt heel erg mee. Ik loop dagelijks door Kathedralenbos en wild is behoorlijk teruggedrongen door woningbouw Oosterwold. Voor de honden ook weinig aan, want niet veel meer om achteraan te rennen. SBB wil graag actief faunabeheer als in de echte wildernis en Oostvaardersplassen. Dus worden hetjes net als in de echte natuur weleens achterna gezeten door een prooidier. Wat willen we nog meer?

  reageer
 • Flevoburger

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Ikzelf heb m'n hele leven al honden en erger mij iedere dag kapot aan die gasten die in het bos lopen en hun hond absoluut op geen enkele manier onder controle hebben. Ook al zijn er helemaal geen reeën of wat dan ook in de buurt.

  reageer
 • Luppien

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Honden horen aan de lijn. Kunnen ze ook niet andere mensen aanvallen. Dat is mij al 2 keer gebeurd. En de baasjes riepen dat ze niets deden. Gelukkig verder er niets aan over gehouden.

  reageer
 • Thomas

    Wo 18 april 2018 Woensdag 18 april 2018

  Wat betreft statistieken, is de kans dan veel groter dat u uitdagen tot spelen onterecht aanzag voor een aanval, dan dat er een aanval was.

  Bij spelen blaft de hond en werpt zich omlaag met de voorpoten wijd en schiet vaak heen en weer. Bij een aanval worden de lippen opgetrokken, gromt de hond diep en bijt u daarna hard, waarna ze met de kop schudden.

  Het verschil is met die kennis makkelijk te zien.

 • Kalf

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Waaaat. .worden in Almere de lieve snuitjes aangevallen Door boze honden? Wij ovp actie groep komen er aan!!!...langzaam aan op de a6 dan maar weer

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jacobus MG

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Het valt me op dat reeën tegenwoordig nauwelijks schuw zijn. Kennelijk hebben deze beesten een gebrek aan natuurlijke vijanden waardoor ze niet goed weten hoe te reageren op loslopende honden. Want laten we wel wezen, een alerte ree is voor geen enkele hond te vangen. Daarom komt me de reactie van Staatsbosbeheer overdreven over. Het is veel beter dat de reeën af en toe geconfronteerd worden met gevaar. Dat houdt hun natuurlijk gedrag scherp.

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Ik zie dat ook niet snel gebeuren, dat een hond een ree te pakken krijgt. Neemt niet weg dat ze wel opgejaagd worden. Noch een ree noch een hond hebben door hoe verkeer in elkaar steekt. Dat is het punt van de boswachter. Wandel je in een bos, dichtbij een weg, dan is aanlijnen of erg scherp blijven wel gewenst.

 • ficky

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Mensen laten overal hun hond loslopen. En als je vraagt om hem aan te lijnen krijg je een grote mond. Zelf heb ik ook een hond maar loopt nooit los, heeft een flexlijn van 8 meter. Altijd maar aanhoren ja maar hij doet niks hoor, als ik van al die mensen een euro kreeg nou dan weet je het wel. Hierachter zit een bosrijk gebied, als je daar in get weekend komt lopen alle honden los, terwijl er heel veel wild loopt.

  reageer
 • Henk02

    Wo 18 april 2018 Woensdag 18 april 2018

  Almere heeft een probleem wat loslopende honden betreft. Overal laten ze tegenwoordig de honden loslopen of het nou mag of niet, zelfs in woonwijken!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert