Boetes voor actievoerders Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Do 19 april 2018 | 14:27 • Donderdag 19 april 2018 | 14:27

Het Openbaar Ministerie heeft 11 tegenstanders van het beleid in de Oostvaardersplassen een boete opgelegd. De actievoerders kregen een boete voor het beledigen of bedreigen van boswachters of politiemensen, voor het vernielen van een slot, voor verzet bij aanhouding of voor het schoppen van een politieagent.

De boetes variëren in hoogte van 225 tot 600 euro. Een aantal actievoerders moet ook een schadevergoeding betalen. De boetes zijn strafbeschikkingen, die door het Openbaar Ministerie zonder tussenkomst van de rechter mogen worden opgelegd. 
Volgens het OM hebben 8 verdachten bekend en spijt betuigd.

Een minderjarig meisje, verdacht van bedreiging, is naar Bureau Halt verwezen. Tegen twee andere verdachten werd de zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Eén verdachte die achter de gedane strafbare uitlatingen blijft staan en weigert een taakstraf uit te voeren, moet binnenkort voor de politierechter verschijnen.

Nader onderzoek


Voor één verdenking van smaad via social media is nog nader onderzoek nodig, waarna het OM een passende afdoening zegt te zullen kiezen. Twee andere personen worden naar aanleiding van een verdenking van belediging, vernieling, mishandeling en smaad opgeroepen voor een OM-hoorzitting. Volgens het OM is het niet uitgesloten dat uit lopend onderzoek nog andere zaken voort zullen komen.

Bezwaar tegen boete is mogelijk


De actievoerders kunnen nog tegen de boete in verzet te gaan. In dat geval wordt hun zaak aan de strafrechter voorgelegd.

Justitie zegt het de bestraften kwalijk te nemen dat zij hun agressie richtten op mensen met een publieke taak. Onvrede over het beleid in de Oostvaardersplassen kan en mag volgens het OM op verschillende manieren geuit worden, maar niet in de vorm van bedreiging, belediging of smaad aan het adres van medewerkers van uitvoeringsorganisaties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel