Geen verbod op import autobanden om tijgermug

FLEVOLAND • Do 19 april 2018 | 22:25 • Donderdag 19 april 2018 | 22:25

Er komt geen verbod op de import van gebruikte autobanden om te voorkomen dat exotische insecten zoals de tijgermug en de Aziatische bosmug in Nederland komen. Dat meldt minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins op vragen van D66 in de Tweede Kamer.

Tijgermuggen en Aziatische bosmuggen zijn de afgelopen jaren aangetroffen in Emmeloord, Lelystad en Zeewolde. De bronnen zijn vaak importeurs van gebruikte autobanden en de plant Lucky bamboo.

Volgens minister Bruins kunnen eitjes van de muggen via deze weg in Nederland komen, maar volgens hem zijn er nog meer mogelijkheden: "Met het internationale verkeer van mensen en goederen komen ook buiten deze stromen exotische muggen naar Nederland." Bruins is dan ook niet van plan een importverbod op te leggen.

Wel legt de minister de sector strenge maatregelen op om verspreiding van de muggen te voorkomen. Zo moeten de banden droog worden opgeslagen. De eitjes komen uit wanneer ze in contact komen met water. Indien nodig moeten bedrijven actief de eitjes of larven bestrijden. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit ziet daarop toe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel