Vissers gaan onzekere tijden tegemoet

URK • Vr 20 april 2018 | 14:50 • Vrijdag 20 april 2018 | 14:50

Urker vissers en andere Nederlandse kottervissers gaan onzekere tijden tegemoet. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit waarschuwen dat deze beroepsgroep het moeilijk zal krijgen door de aanlandplicht, de brexit en het dreigend verbod op pulsvisserij.

Door de brexit kan het Verenigd Koninkrijk besluiten om de Britse wateren te sluiten voor vissers uit andere landen. Dat is een visrijk gebied waar Urker vissers nu nog vaak komen. Daarnaast stemde het Europees Parlement in januari voor een verbod op pulsvisserij. Dat is een nieuwe techniek waarbij vissen met stroomstootjes worden opgeschrikt waardoor ze de netten van de vissers inzwemmen. Door Urker vissers is er veel geïnvesteerd in deze techniek.

Een ander gevaar voor de visserij is de 'aanlandplicht'. Kleine bijvangst moet verplicht mee aan wal en mag niet meer teruggegooid worden in de zee. De aanlandplicht geldt nu nog gedeeltelijk maar volgend jaar gaat dit voor alle soorten vis gelden. Dat gaat de kottervissers mogelijk 20 tot 30 miljoen euro kosten, voorspellen onderzoekers van Wageningen Universiteit.

De Noordzeevissers hebben eerder al aangekondigd een protestmars te houden in Amsterdam, onder meer vanwege de aanlandplicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel