"Normaal vechten ze elkaar de tent uit. Hier niet."

FLEVOLAND • Vr 20 april 2018 | 15:19 • Vrijdag 20 april 2018 | 15:19

"Normaal vechten ze elkaar de tent uit. Hier niet." Dat zegt stadsecoloog Ton Eggenhuizen over de futen bij het zilverstrand in Almere. Futen staan bekend om hun territorium strijd. In een straal van zo'n 100 meter dulden ze vaak geen soortgenoten.

"Hier bij het zilverstrand zitten ruim 50 futen te broeden binnen een straal van 200 meter. En dat is geen enkel probleem", aldus Eggenhuizen.Hij verklaart de 'vredige rust' door het enorm voedselrijke Gooimeer in combinatie met de rietstrook. 

Vogelbeschermer Bertus Bruinsma maakt zich juist zorgen over de 'vredige rust'. In zijn geval bij het weidevogelgebied de Rotterdamse hoek in de Noordoostpolder. Daar broeden nu onder andere kieviten en grutto's.

En dat ziet er net als vorig jaar prachtig en goed uit. "Maar vorig jaar heeft hier de vos huisgehouden en is er weinig over gebleven van de vogelnesten. Hopelijk gebeurt dat dit jaar niet weer", zo hoopt vogelbeschermer Bruinsma.   

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel