'Ontploffing oude zeemijn gebeurde zonder vergunning'

ALMERE • Za 21 april 2018 | 10:32 • Zaterdag 21 april 2018 | 10:32

De Nederlandse Vissersbond wil opheldering van de provincie over de oude zeemijn die begin deze maand tot ontploffing is gebracht op het Markermeer. Volgens de bond was er voor die ontploffing geen vergunning afgegeven.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie bracht op 4 april een zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing op het Markermeer. De mijn was kort daarvoor gevonden bij baggerwerkzaamheden in Amsterdam. 

De Vissersbond stelt dat de mijn onschadelijk is gemaakt in een Natura 2000-gebied. En daar is een vergunning nodig voor elke handeling die mogelijk schade toebrengt aan het gebied. Volgens de provincie is er een standaard procedure gevolgd die is afgestemd met Rijkswaterstaat. De Vissersbond vindt dat antwoord 'mager'. 

'Voor elke andere activiteit in een Natura 2000-gebied moet elke handeling uitvoerig wetenschappelijk onderbouwd worden. Het is vreemd dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect van een detonatie inclusief drukgolf onder water. Het kan niet anders of de detonatie is schadelijk geweest voor de flora en fauna in het gebied', aldus de bond. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel