Nieuw plan: 'Trein naar Groningen kan twee keer zo snel'

FLEVOLAND • Di 24 april 2018 | 15:47 • Dinsdag 24 april 2018 | 15:47

In plaats van twee uur nog maar een uurtje om van de Randstad met de trein naar Groningen te gaan; dat is de droom van de werkgroep 'Spoor in Friesland'. In een uitgewerkt plan heeft de groep uitgerekend wat het zou kosten om de nieuwe spoorlijn 'NoordLink' aan te leggen, dwars door de Noordoostpolder richting Heerenveen, Drachten en Groningen.

Veel goedkoper


"De kosten blijken erg mee te vallen", zegt initiatiefnemer Daniël de Ruig. "In onze berekeningen zou de aanleg zo'n 2.8 miljard kosten en dat is veel minder dan eerdere plannen voor een dergelijk traject." De werkgroep spreekt van een 'baanbrekend idee'. Waar het Cultureel Plan Bureau de kosten voor de veelbesproken Zuiderzeelijn raamde op 4 tot 9 miljard euro, zou de NoordLink voor veel minder geld kunnen worden aangelegd.

"Wat ook uniek is aan ons plan is dat het nu al zou kunnen worden aangelegd, want we maken gebruik van bestaande technieken", vervolgt De Ruig. "Geen onrealistische hyperloop dus. En ook geen hogesnelheidslijn, want daar zijn de laatste jaren al genoeg problemen mee geweest". Ook zou het plan voldoen aan alle Europese eisen.

Station Emmeloord


In het plan is ook ruimte voor een nieuw station in Emmeloord, dat op een 1200 meter lange brug zou komen te liggen boven de A6 bij knooppunt Emmeloord. Tussen Lelystad en Emmeloord volgt het traject de A6, om na Emmeloord in een rechte lijn naar Heerenveen te gaan. Binnenkort wil de werkgroep de ideeën voorleggen aan de NS en ProRail.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel