Inwoners positiever over veiligheid in de wijk

ALMERE • Di 24 april 2018 | 17:10 • Dinsdag 24 april 2018 | 17:10

Almeerders zijn de afgelopen jaren positiever geworden over de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor-Wijkpeiling 2017. Dit betreft een monitor naar de veiligheid en leefbaarheid onder de bevolking in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid, gemeenten en politie. Hier deed Almere vier jaar geleden ook aan mee.

De scores zijn wel lager in vergelijking met het gemiddelde van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners.Burgemeester Franc Weerwind vindt dit een oneerlijke vergelijking. Almere telt inmiddels ruim 200.000 inwoners en de stad zou volgens hem beter vergeleken kunnen worden met de tien grootste gemeenten van Nederland. Dan scoort Almere gemiddeld.

Dat betekent volgens hem niet dat er geen verbeteringen meer mogelijk zijn. Hij wil het beleid van Almere dan ook nog scherper afstemmen op de uitkomsten van dit onderzoek. Hij prijst daarbij ook de samenwerking met inwoners in projecten zoals Waaks. Daarbij houden Almeerders tijdens het uitlaten van de hond een extra oogje in het zeil.

Hieronder enkele opvallende zaken uit het rapport:         

Hoe prettig vindt u de buurt waarin u woont?


Ruim negen op de tien inwoners vindt de eigen buurt prettig om in te wonen. Er zijn minder inwoners die vinden dat hun buurt in het afgelopen jaar achteruit is gegaan (van 23,6% naar 20,4%). En tegelijk is het aantal mensen dat vindt dat de buurt vooruit is gegaan ook gedaald van 10% naar 9,2%.

Het gemiddelde rapportcijfer voor de leefbaarheid in de buurt krijgt een 7,2. Dat is 0,2 punten hoger dan vier jaar geleden. Er wordt minder overlast ervaren als het gaat om hondenpoep op de stoep, rommel op straat, en vernieling en bekladding. Ook wordt er minder overlast ervaren van dronken mensen op straat en van rondhangende jongeren. 

Past u op het huis van de buren als zij niet thuis zijn?


Minder mensen passen op het huis van de buren als zij bijvoorbeeld op vakantie zijn. Van de ondervraagden gaf 63,6% aan dit te doen ten opzichte van 67,2% vier jaar geleden. Het aantal mensen dat wel eens wat zwerfvuil opraapt in de eigen buurt is ook gedaald, van 58,2% in 2013 naar 56,3% in 2017. Wel wordt er minder respectloos gedrag ervaren door onbekenden op straat. Dat is gedaald van 28,4% naar 24,3%.

Opmerkelijk is dat in het stadsdeel Hout respectloos gedrag volgens de ondervraagden relatief vaak voor komt: 30,2% vindt dat dit voorkomt, terwijl dat in 2013 nog 17,6% was.

Al met al is de waardering die inwoners aan de sociale cohesie in de buurt geven gelijk gebleven. De schaalscore was vier jaar geleden een 5,6 en dat is hoe mensen het in dit onderzoek nu ook weer beoordelen. Het gemiddelde van de andere grote steden is met een 5,8 hoger dan in Almere.

Je ziet de politie in de buurt te weinig?


Het veiligheidsgevoel van Almeerders is toegenomen. De veiligheid in de buurt heeft het rapportcijfer 6,9 gekregen. Dat was vier jaar geleden nog een 6,5. Wel ligt het cijfer onder het gemiddelde van de grote gemeenten met meer dan 100-duizend inwoners. Daarvan is het rapportcijfer een 7,1.

Het functioneren van de politie wordt over het algemeen ook beter bevonden. Zo vindt 43,9% dat de politie in de buurt te weinig is te zien tegenover 59,2% in 2013. Mensen ervaren ook meer contact met de politie in de buurt. Dat is gestegen van 17,2% naar 29,8%. 

Wat opvalt in het rapport is dat inwoners van Almere Stad Centrum en Stad-Oost zich vaker onveilig voelen in de eigen buurt. Gemiddeld zegt 24,2% van de ondervraagden zich wel eens onveilig te voelen in de eigen buurt. In centrum Almere Stad is dat 33,9% en in Stad-Oost 27,6%.

Opzet van het onderzoek


Het onderzoeksbureau I&O Research heeft in samenwerking met het CBS het onderzoek uitgevoerd. Ruim 26.000 Almeerders van 15 jaar en ouder zijn benaderd. Zij zijn willekeurig gekozen uit de Basisregistratie Personen van de gemeente. Hierbij is rekening gehouden dat uit elke wijk voldoende inwoners meedoen. In totaal hebben 8.029 mensen meegedaan in de periode augustus - november vorig jaar. Dat is een respons van dertig procent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel