50 jaar Zuidelijk Flevoland: van Hoge Vaart naar Hagevoort

FLEVOLAND • Wo 25 april 2018 | 16:39 • Woensdag 25 april 2018 | 16:39

In 1968 viel Zuidelijk Flevoland droog. Nederland was verrijkt met 43.000 hectare nieuw land. Maar voor er mensen konden wonen, werken en recreëren, moest er nog veel gebeuren. Vijf oud-medewerkers van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders vertellen deze week over de eerste jaren in de jongste IJsselmeerpolder.

Ab Langereis werkte begin jaren zeventig bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. “Om de drooggevallen grond geschikt te maken voor haar latere functie, werden er eerst minstens vier jaar cultuurgewassen geteeld. Dat deed het grootlandbouwbedrijf van de dienst.” Na de oogst moest dat als graan opgeslagen kunnen worden. Langereis zocht in het westen van de lege polder naar een geschikte locatie voor een silo, en vond die aan de Hoge Vaart.

Naamsverwisseling


Een secretaresse van de Rijksdienst las de aantekeningen verkeerd en maakte er Hagevoort van. “Dat vonden wij allemaal zo'n mooie naam, dat we die maar zijn blijven gebruiken.” Anno 2018 bestaat Hagevoort nog steeds, niet meer in niemandsland maar als 'landmark' midden in de stad Almere. Het voormalig silobedrijf is verbouwd tot appartementencomplex 'Landgoed Hagevoort'.

Grootverdiener


Het grootlandbouwbedrijf van de Rijksdienst produceerde in zijn hoogtijdagen zo'n 80.000 ton graan. “Ik denk dat wij op een gegeven moment ongeveer 40 procent van onze uitgaven terugverdienden met de inkomsten van het grootlandbouwbedrijf en de verkoop en verpachting van de grond. Dus we waren echt een tussen haakjes commercieel ingestelde dienst.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel