Wisselende reacties op advies Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Wo 25 april 2018 | 16:42 • Woensdag 25 april 2018 | 16:42

Actievoerders zijn niet ontevreden over het advies van de commissie-Van Geel. De groepen die de afgelopen maanden hebben gedemonstreerd tegen de omstandigheden waaronder de grote grazers in de Oostvaardersplassen leven, reageren gematigd op de adviezen. 

De commissie-Van Geel heeft zich de afgelopen maanden beziggehouden met de vraag hoe het verder moet met het natuurgebied tussen Almere en Lelystad. Vandaag bracht de commissie het rapport naar buiten. De belangrijkste conclusies zijn dat het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen moet worden teruggebracht naar 1.500. Verder moet er meer nadruk komen te liggen op de vogelsoorten in het gebied. 

"Hij zegt eigenlijk dat ze het moeten doen zoals allang op de Veluwe gebeurt en dat is goed. Maar het had vanaf het begin zo gedaan moeten worden’’, aldus een woordvoerster van de groep Demonstratie OVP.

De actievoerders zijn wel geschokt, doordat in het rapport van de commissie nog eens op een rijtje wordt gezet hoe het aantal grazers kon uitgroeien van een kleine 1.000 in het begin naar meer dan 5.000 vorig najaar. "Dat had nooit mogen gebeuren. Nu moeten gezonde dieren worden afgemaakt om de aantallen beheersbaar te maken. Dat is de schuld van Staatsbosbeheer’’, vinden zij.

Staatsbosbeheer


Staatsbosbeheer, de beheerder van de Oostvaardersplassen, ziet in de adviezen van de commissie-Van Geel aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling van het natuurgebied. De instantie zegt daarbij te streven naar een "maatschappelijk gedragen en praktisch uitvoerbaar beheer van de grote grazers” in de Oostvaardersplassen.

Afgelopen winter liepen de gemoederen hoog op toen actievoerders de wilde edelherten, paarden en runderen in de Oostvaardersplassen wilden bijvoeren omdat die op eigen kracht niet meer genoeg voedsel konden vinden. "De afgelopen winterperiode heeft duidelijk gemaakt hoe verschillend er in Nederland wordt gedacht over het omgaan met grote dieren. De commotie die daarover is ontstaan draagt niet bij aan een brede waardering voor het prachtige Oostvaardersplassengebied”, aldus Staatsbosbeheer.

Ecoloog Han Olff is tevreden omdat de natuurlijke omstandigheden leidend blijven en winteromstandigheden dus bepalen hoe groot de sterfte is maar wel met een bovengrens.

Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren


De Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren kunnen zich niet vinden in het advies voor de toekomst van de Oostvaardersplassen. Het afschieten en weghalen van gezonde edelherten, runderen en paarden in het gebied vindt de Dierenbescherming een veel te grove ingreep in de kuddes wilde dieren. De Partij voor de Dieren (PvdD) neemt afstand van dit "wrede, dieronvriendelijke advies".

Volgens de partij wil Van Geel de jacht openen op 1160 gezonde grote grazers en krijgen ook pasgeboren jongen de kogel. "Niet de meest diervriendelijke mogelijkheid waar deskundigen al jaren om vragen", aldus Tweede Kamerlid Femke Merel Arissen. Volgens haar is "dit is het ergste scenario" waar de commissie mee had kunnen komen. "Er wordt van dit waardevolle natuurgebied een ordinaire schiettent gemaakt, een dierentuin en een pretpark. Dit heeft helemaal niets met dierenwelzijn te maken, maar dient enkel het plezier van de jagers en de toeristen".

De commissie-Van Geel raadt aan om het moerasgebied te vergroten en de randgebieden af te sluiten voor de grote grazers. "Het gevolg hiervan is dat het leefgebied van de dieren drastisch verkleind wordt. Hierdoor zal het welzijn van de dieren alleen maar verder aangetast worden in plaats van verbeterd", stellen de dierenbeschermers in een eerste reactie.

Gedeputeerde Staten


Gedeputeerde Staten van Flevoland zijn blij met het 'afgewogen' advies dat de commissie-Van Geel woensdag heeft gegeven over de toekomst van de Oostvaardersplassen. ,"We beseffen heel goed dat het erg ingewikkeld was. Het gebied maakt veel sentimenten los’’, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra. 

De Oostvaardersplassen gaan samen met het Markermeer en de Marker Wadden mogelijk het nieuwe nationaal park Nieuw Land vormen. Later dit jaar verschijnt daarover een plan dat samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Flevolandschap is gemaakt. Provincie Flevoland is tevreden dat de commissie het conceptplan toejuicht. "De nieuwe natuur is niet alleen een opgave voor ons, maar ook voor Rijk, Lelystad en Almere.’’

GS komen in mei met een voorstel voor het nieuwe beheer van de Oostvaardersplassen. Provinciale Staten willen voor de zomervakantie een besluit nemen.

Minister


Minister Carola Schouten (Natuur) "hoopt dat de rust terugkeert'' nu het rapport er ligt en dat er "een langdurige oplossing komt voor de Oostvaardersplassen. Een oplossing die goed is voor de dieren, goed is voor het gebied en uitvoerbaar is voor Staatsbosbeheer.''

Over de voorstellen zelf die de commissie het provinciebestuur heeft voorgelegd laat Schouten zich niet uit. Ze gaf eerder te kennen dat ze in elk geval niet van plan is zelf weer de leiding te nemen over het beheer van het gebied, waarover nu de provincie gaat.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel