Urkers winnen kort geding straatverbod

URK • Do 26 april 2018 | 17:58 • Donderdag 26 april 2018 | 17:58

De meeste Urkers die een straatverbod opgelegd hadden gekregen voor Koningsnacht mogen zich toch mengen in het feestgedruis. Dat heeft de rechter in Lelystad donderdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had verschillende Urkers een straatverbod opgelegd, omdat zij zich vorig jaar hadden misdragen. De Urkers waren het niet eens met de maatregel en spanden een kort geding aan. Één Urker verloor de zaak. Hij moet thuis blijven.

Op Urk is het een traditie om heel vroeg op Koningsdag met een brommer zonder uitlaat te rijden. Om ongeregeldheden zoals voorgaande jaren te voorkomen, treedt de politie streng op, zo moet de brommer gekeurd zijn en mag er niet met drank op gereden worden. Desondanks liep het vorig jaar uit de hand. Er werden brandjes gesticht en vernielingen gepleegd. Dat gebeurde bij de rotonde bij De Akkers, maar ook elders in het dorp. Een aantal auto's ging in vlammen op. Het waren de toeschouwers van het brommerrijden die zich hadden misdragen.

Volgens de rechter heeft de groep, die de maatregel opgelegd had gekregen, zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Maar de rechter bepaalde donderdag dat de kans op herhaling voor de meeste van hen klein is. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel