Bruinrot: beregeningsverbod in drie gebieden

NOORDOOSTPOLDER • Do 26 april 2018 | 20:34 • Donderdag 26 april 2018 | 20:34

Boeren in Noordoostpolder mogen op drie plekken geen water uit sloten en vaarten gebruiken voor het beregenen van aardappels en tomaten. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft de gebieden aangewezen om het ontstaan en verspreiding van bruinrot in de gewassen tegen te gaan. In Noordoostpolder gaat het om landbouwgebieden ten noorden van Urk, ten zuiden van Emmeloord en bij Schokkerhaven.

De NVWA heeft de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen gevraagd in heel Nederland onderzoek te doen naar de bruinrotbacterie. Als die voorkomt in het oppervlaktewater wordt een beregeningsverbodsgebied afgebakend. 

In Flevoland is de bacterie alleen in Noordoostpolder aangetroffen. De maatregel hier valt in vergelijking met de rest van het land mee. Grote gebieden in Friesland, Groningen, Drenthe, Brabant, Noord- en Zuid-Holland worden voor beregening van aardappelen en tomaten op slot gezet. Leidingwater mag wel gebruikt voor het beregenen van de gewassen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel