Fors meer geld voor wegwerken onderwijsachterstanden

FLEVOLAND • Do 26 april 2018 | 21:16 • Donderdag 26 april 2018 | 21:16

Flevolandse gemeenten krijgen er volgend jaar fors meer geld bij om achterstanden bij kinderen tegen te gaan. De ministerraad stemde donderdag in met een voorstel van minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs. 

"Ik wil dat ieder kind in Nederland, ongeacht in welke omgeving het opgroeit, de kans krijgt om zijn gaven en talenten tot bloei te laten komen"

— minister Arie Slob

Slob wil het geld dat beschikbaar is om onderwijsachterstanden tegen te gaan, anders verdelen over het land. In totaal gaat het om 746 miljoen euro. Dit geld is bijvoorbeeld bedoeld om peuters met een achterstand de Nederlandse taal spelenderwijs te laten leren op de kinderopvang. Maar het geld kan ook gebruikt worden voor zomerscholen en schakelklassen. Volgens Slob bepalen gemeenten zelf wat ze met het geld doen.


Uit een overzicht van Flevolandse gemeenten blijkt dat de gemeente Urk zeven keer meer krijgt dan voorheen om onderwijsachterstanden weg te werken. Wethouder Geert Post (SGP) is vreselijk blij met de toekenning van het geld: "Taalachterstanden bij kleine kinderen is altijd wel een probleem op Urk. Dankzij het geld kunnen we nu zoveel meer doen. We wisten wel dat we meer zouden krijgen, maar dat het zoveel meer is geworden was echt een grote verassing."

Gaven en talenten 


Door het geld anders te verdelen, verwacht het kabinet dat kinderen die het hardst hulp nodig hebben, ook hulp krijgen. Minister Slob: "Ik wil dat ieder kind in Nederland, ongeacht in welke omgeving het opgroeit, de kans krijgt om zijn gaven en talenten tot bloei te laten komen. Alles overwegende lukt dat het beste als we het geld hiervoor op deze manier verdelen."

Beoordeling leerlingen


Behalve een andere verdeling van geld, wordt er ook anders gekeken naar de leerlingen die in aanmerking komen om bijgespijkerd te worden. Zo kregen gemeenten en scholen voorheen geld voor leerlingen met laagopgeleide ouders. Daardoor grepen kinderen met hoogopgeleide ouders met een migratieachtergrond ernaast, ook al spraken hun ouders nauwelijks Nederlands. In het vervolg telt bijvoorbeeld ook mee hoe lang een kind in Nederland is en waar de ouders vandaan komen. Ook kinderen van ouders met schulden kunnen in aanmerking komen. 

Zo wordt bepaald wie geld krijgt

 

Verdeling geld

 
De meeste gemeenten krijgen er geld bij, maar dat geldt niet voor allemaal. Daarom is er een overgangsregeling van drie jaar. Die zorgt ervoor dat gemeenten en scholen drie jaar de tijd krijgen om hun werkwijze aan te passen. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel