Handtekeningenactie tegen sloop kerk

BIDDINGHUIZEN • Zo 29 april 2018 | 19:41 • Zondag 29 april 2018 | 19:41

Daniel Vandy uit Biddinghuizen wil dat de protestantse kerk in het dorp behouden blijft. De kerk zal gesloopt worden om ruimte te maken voor het nieuw te bouwen Multifunctioneel Gebouw (MFG). Vandy vindt het gebedshuis gezichtsbepalend voor het dorp en hij is daarom een handtekeningenactie begonnen om de sloop tegen te houden.

"De PKN-kerk is een van de eerste gebouwen die in Biddinghuizen is neergezet. Het is een bijzonder gebouw en een echt herkenningspunt. Hij staat ook al sinds jaar en dag afgebeeld op postkaarten van Biddinghuizen", zegt Vandy. "Ik ben absoluut niet tegen de komst van het MFG, integendeel. Maar maak het ontwerp op zo'n manier, dat de protestantse kerk kan blijven staan".

"Protestantse kerk veel mooier"
Kerkcentrum De Voorhof bestaat uit de protestantse kerk en de naastgelegen katholieke kerk. Het katholieke deel zal blijven staan en ook gebruikt gaan worden door de protestantse gemeente. Volgens Vandy, die de beide kerken overigens zelf niet bezoekt, een onbegrijpelijke keuze. "De katholieke kerk is veel kleiner en is bovendien veel minder mooi. Vooral de mooie gekleurde ramen, de lichtinval en het plafond zijn in de PKN-kerk veel aantrekkelijker", vindt Vandy.

800 handtekeningen 
In de afgelopen weken blijken veel inwoners van Biddinghuizen dit met Vandy eens te zijn, zo'n 800 mensen hebben tot nu toe een handtekening gezet tegen de sloop van de kerk. Vandy zegt nu pas met het ophalen van handtekeningen te zijn begonnen, omdat hij niet eerder wist dat de protestantse kerk gesloopt gaat worden. De handtekeningen worden 16 mei aangeboden tijdens de presentatie van de plannen voor het MFG Biddinghuizen.

Over de bouw van het MFG is jarenlang gesproken. In het nieuwe centrum worden dorpshuis Het Koetshuis, de sport- en gymzaal en kerkcentrum De Voorhof onder één dak gebracht. In februari gaf de gemeenteraad groen licht voor de bouw.

Presentatie van de plannen
Op 16 mei zullen de gedetailleerde plannen voor het MFG gepresenteerd worden. "Dan hebben we een informatieavond voor het hele dorp, waar we de plannen en tekeningen presenteren. We hopen dat de bewoners daar meer inzicht krijgen in de plannen", vertelt Isolde Roodselaar van stichting MFG. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (16)

 • Erik

    Di 8 mei 2018 Dinsdag 8 mei 2018

  Wat ik vreemd vind er wordt over 90% gesproken op hoeveel mensen baseer je dit Daniël? Ik heb ook een aantal mensen gevraagd om de proef op de som te nemen! Van de 10 die ik vroeg antwoorden 6 voor het mfg 2 te zijn 3 antwoorden geen mening en 1 persoon was voor behoud van de kerk dus ben ik wel benieuwd hoe je op 90% komt
  Ben je langs de deuren gegaan?
  90% vind ik nog al wat dus verklaar je nader
  Je heb mij niet gevraagd en de mensen die ik gesproken heb ook niet dus vind het beetje raar

  reageer
 • henk

    Di 1 mei 2018 Dinsdag 1 mei 2018

  Het lelijkste gebouw van Biddinghuizen mag blijven staan , de oude garage Kamphuis , en het mooiste gebouw De Voorhof moet wijken voor het MFG . Waarom ?

  reageer
 • Protestant

    Di 1 mei 2018 Dinsdag 1 mei 2018

  Geweldig Daniel dat je de mening van het dorp een stem geeft . Had de voorstanders van de sloop gesierd als ze dat bij de bevolking hadden gepeilt . Het gebouw is vorlopig nog geen ruine want aan de buiten kant is alles van onderhouds vrij hardhoud van zeer goede kwaliteit . Het voegwerk zit er nog niet zo lang opnieuw in en van binnen is het goed onderhouden . Dus gaat met gemak nog 50 jaar mee .

  reageer
 • ruud sellmeijer

    Di 1 mei 2018 Dinsdag 1 mei 2018

  Waar kan ik mede ondertekenen?

  reageer
 • Michael Gramberg

    Di 1 mei 2018 Dinsdag 1 mei 2018

  We weten zoals de meeste hoe het gebouw gaat worden.. zo jammer om het te slopen van binnen als buiten. Onze opa's en oma's hebben er hard aan gewerkt. Ik snap dat mensen het willrn veranderen maar doe dan alleen de binnenkant en luister naar de mensen uit het dorp. Als ze dan toch veranderen verander biddinghuizen de naam ook dan maar... slaat nergena op om de kerktoren wel te laten staan maar het kerkgebouw slopen.. laat de buitenkant tenminste wat het is... ook geen hoge kerstboom meer binnen... jammer biddinghuizen, jammer gemeente en jammer MFG2.

  reageer
 • Een betrokken Naober

    Di 1 mei 2018 Dinsdag 1 mei 2018

  De kerk wordt niet geheel gesloopt. De toren blijft gewoon staan en in functie bij het deel van het meest in het oog springende deel van de kerk dat qua uitstraling een beeld gewoon blijft zoals het was. Dit is wat er gebeurd als je met halve waarheden op pad gaat....jammer, jammer, jammer.

 • laat alle reacties zien
 • Daniel

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  Inmiddels is het 90% (!) van de ondervraagde die reageren voor behoud van het kerk gebouw. Dit wil zeggen dat een zeer ruime meerderheid van de Biddingse bevolking wil dat het kerk gebouw blijft staat en geïntegreerd wordt is het MFC.
  Het lijkt me dus duidelijk dat de kleine minderheid luistert naar de grote meerderheid en stopt met het slopen van Biddinghuizen.

  reageer
 • Michael Gramberg

    Vr 4 mei 2018 Vrijdag 4 mei 2018

  Ik weet wel dat dorpsbelangen van Biddinghuizen sommige mensen al een info avond heeft gegeven over de nieuwe gymzaal, alleen wat ik dus als zei, vind het prima als je er een gymzaal binnen maakt maar laat de buitenkant staan zoals het is... en voor de meeste mensen die niet weten wat er gaande is, de gemeente en de staat hebben genoeg geld om dit te kunnen verbouwen, laat ze eens de Biddinghuizenaren eerst de tekening zien en dan vragen wat mensen uit het dorp vinden! Zo voorkom je problemen in en rondom het dorp ;)

 • Hans

    Wo 2 mei 2018 Woensdag 2 mei 2018

  Oke, dan laten we het staan. Ga jij de kosten betalen? De kerkgemeenschap kan het niet meer in elk geval. Dus zorg voor heel veel geld en een explotatieplan i.p.v. handtekeningen. Misschien dat je actie dan nog nut heeft.

 • Een betrokken naober

    Di 1 mei 2018 Dinsdag 1 mei 2018

  Daniel, ik heb je ook al in persoon aangesproken op je populistische actie maar als echt betrokken bent bij ons dorp laat jij je gedegen informeren ipv op basis van onjuiste informatie niet geïnformeerde dorpelingen benaderen en dan pretenderen dat je de waarheid verteld. Je weet helemaal niets van dit hele dossier, niets van de voorgeschiedenis en je bent totaal niet bekend op basis waarvan tot besluitvorming is gekomen. Opnieuw doe ik een appèl op je, laat je goed informeren ipv het zinloos prediken voor het in stand houden van een gebouw waarvoor geen dekkende exploitatie meer is te vinden waardoor het gedoemd is te verworden tot een ruïne in centrum van het dorp.

 • Marijke

    Di 1 mei 2018 Dinsdag 1 mei 2018

  Daniel je weet totaal niet waar je het over hebt. Dit onrust stoken door verkeerde info geven is niet erg handig. Laat je eens goed voorlichten door de eigenaar van het gebouw. En luister naar het echte verhaal.

 • kerkbezoeker

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  👍👍👍👍👍👍👍

  reageer
 • lelystedeling

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  MFC bouwen en daar de Flevowand ophangen.

  reageer
 • Klaas

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  Jammer dat deze mens pas nu onder zijn steen vandaan komt. Hij roeptoetert maar wat in het rond en krijgt dan ook nog eens een podium van omroep Flevoland. Jammer dat ook zij zich niet beter hebben laten informeren, beetje dom ook om dit soort flauwekul tot nieuws te verheffen. Typisch gevalletje mosterd na de maaltijd

  reageer
 • Joop

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  Ja daaaaaaag, kom onder je steen vandaan en let een beetje op. Dit was al lang en breed bekend.

  reageer
 • Gaap

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  Gerommel in de provincie

  reageer
 • Hans

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  Met een hele grote zak geld is alles te regelen. Dus ik zou een collecte houden i.p.v. een hadtekeningen actie.

  reageer
 • Marijke

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  Tjonge jonge duidelijk een verhaal van klok en klepel.
  Meneer Vandy weet niet waar hij het over heeft. Het zou de omroep sieren ook in gesprek te gaan met de Protestantse Gemeente van Biddinghuizen. Dan wordt het verhaal namelijk heel anders dan dat hij het schetst.
  Bovendien wordt de katholieke kerk na de aankoop door de protestantse gemeente totaal verbouwd van binnen.

  reageer
 • Fred

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  Wat mij betreft slopen. Argument dat deze ook op ansichtskaarten staat lijkt mij niet zo valide. Gebouw voldoet niet meer aan de normen en men wil een ander gebouw. Deze kan ook gezichtsbepalend worden voor de omgeving. Dus laat je eerst eens goed informeren eer je een oordeel velt.

  reageer
 • ABS

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  Vreemd dat (m.n. oudere) polderbewoners zich niet verbonden voelen met de polderdorpen. Maar ja, alles voor de "vooruitgang" en alles dat ouder is dan 30 jaar is prehistorisch, dus slopen!

 • Nico

    Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  Veel succes!
  Mooi gebouw. Hopelijk blijft t staan

  reageer
 •   Ma 30 april 2018 Maandag 30 april 2018

  De bewuste aanzichtsmuur is helemaal niet zichtbaar op deze foto door de bomen😢 Eerst wilde hij geen sloop van de kerk, nu geen sloop van de aanzichtsgevel. Gebruikt zeer gedateerde foto’s om bewoners handtekening te laten zetten en is nog niet pro actief met bestuur van MFG2 in gesprek geweest. Laat staan dat hij weet hoe het plan er uit komt te zien.....jammer!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert