Handtekeningenactie tegen sloop kerk

BIDDINGHUIZEN • Zo 29 april 2018 | 19:41 • Zondag 29 april 2018 | 19:41

Daniel Vandy uit Biddinghuizen wil dat de protestantse kerk in het dorp behouden blijft. De kerk zal gesloopt worden om ruimte te maken voor het nieuw te bouwen Multifunctioneel Gebouw (MFG). Vandy vindt het gebedshuis gezichtsbepalend voor het dorp en hij is daarom een handtekeningenactie begonnen om de sloop tegen te houden.

"De PKN-kerk is een van de eerste gebouwen die in Biddinghuizen is neergezet. Het is een bijzonder gebouw en een echt herkenningspunt. Hij staat ook al sinds jaar en dag afgebeeld op postkaarten van Biddinghuizen", zegt Vandy. "Ik ben absoluut niet tegen de komst van het MFG, integendeel. Maar maak het ontwerp op zo'n manier, dat de protestantse kerk kan blijven staan".

"Protestantse kerk veel mooier"


Kerkcentrum De Voorhof bestaat uit de protestantse kerk en de naastgelegen katholieke kerk. Het katholieke deel zal blijven staan en ook gebruikt gaan worden door de protestantse gemeente. Volgens Vandy, die de beide kerken overigens zelf niet bezoekt, een onbegrijpelijke keuze. "De katholieke kerk is veel kleiner en is bovendien veel minder mooi. Vooral de mooie gekleurde ramen, de lichtinval en het plafond zijn in de PKN-kerk veel aantrekkelijker", vindt Vandy.

800 handtekeningen 


In de afgelopen weken blijken veel inwoners van Biddinghuizen dit met Vandy eens te zijn, zo'n 800 mensen hebben tot nu toe een handtekening gezet tegen de sloop van de kerk. Vandy zegt nu pas met het ophalen van handtekeningen te zijn begonnen, omdat hij niet eerder wist dat de protestantse kerk gesloopt gaat worden. De handtekeningen worden 16 mei aangeboden tijdens de presentatie van de plannen voor het MFG Biddinghuizen.

Over de bouw van het MFG is jarenlang gesproken. In het nieuwe centrum worden dorpshuis Het Koetshuis, de sport- en gymzaal en kerkcentrum De Voorhof onder één dak gebracht. In februari gaf de gemeenteraad groen licht voor de bouw.

Presentatie van de plannen


Op 16 mei zullen de gedetailleerde plannen voor het MFG gepresenteerd worden. "Dan hebben we een informatieavond voor het hele dorp, waar we de plannen en tekeningen presenteren. We hopen dat de bewoners daar meer inzicht krijgen in de plannen", vertelt Isolde Roodselaar van stichting MFG. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel