Meer afstand tussen woonwijk Schokkerhoek en boerderij

URK • Wo 2 mei 2018 | 12:13 • Woensdag 2 mei 2018 | 12:13
Een boer uit Tollebeek die voor de Raad van State eiste dat de nieuwe woonwijk Schokkerhoek verder van zijn bedrijf af komt te liggen, is in het gelijk gesteld. De gemeente Urk moet 100 meter ruimte tussen het bedrijf en de woonhuizen reserveren. Dat is bijna vier keer zo veel als de gemeente in eerste instantie gepland had. De Raad van State geeft de boer gelijk omdat hij de mogelijkheid wil hebben om koeien te houden. Voor veeteelt wordt een afstand van 100 meter gehanteerd.

Spoedprocedure
In oktober verzette de man zich ook al tegen het plan van de gemeente. Hij spande een spoedprocedure aan om de plannen voorlopig in de ijskast te zetten. Daar slaagde de Tollebeker in. De rechter besliste toen in een voorlopige uitspraak dat de woonwijk op minimaal 50 meter van het bedrijf gebouwd moet worden.

Korte metten 26 meter
In de tussentijd nam de gemeente het advies over van een deskundige die stelde dat een afstand van 26 meter voldoende zou moeten zijn bij het eventuele gebruik van bestrijdingsmiddelen. Er zou dan wel een haag van een paar meter om het landgoed moeten komen. Maar de Raad van State maakte korte metten met het advies en de bijbehorende 26 meter.

'Geen man overboord'
De gemeente gaf destijds al aan dat er 'geen man overboord' zou zijn als het plan gewijzigd zou moeten worden. Omdat een bestemmingsplan een globaal plan is, kan er nog geschoven worden met woonfuncties en groenvoorzieningen. In oktober deed de gemeente de toezegging dat er tot 2020 niet gebouwd zal worden in het gebied van Schokkerhoek.



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel