Conclusie Belgisch onderzoek: pulsvissen is niet schadelijk

URK • Ma 7 mei 2018 | 21:21 • Maandag 7 mei 2018 | 21:21

Pulsvissen heeft geen nadelige effecten voor de gezondheid van jonge garnaaltjes, maar er is nader onderzoek nodig om vast stellen of dit ook voor soorten als tong en schol geldt.
Dat zegt maritiem wetenschapper Hans Polet van het Belgisch Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in reactie op een nieuw onderzoek naar pulsvisserij. Die is voor Urker vissers zeer belangrijk.

Het onderzoek is gedaan door het ILVO en de Universiteit van Gent. Het onderzocht of eitjes en larven van garnalen misvormd raken, als ze bij pulsvissen worden blootgesteld aan stroomstootjes. Dat is niet het geval en de garnaaltjes ontwikkelen zich normaal. Ook blijkt dat haaien met hun elektrogevoelige organen geen nadelige effecten ondervinden van de stroomstootjes.

Pulspessimisten


Volgens Polet geeft het onderzoek antwoord op belangrijke vragen die tot nu toe nog onbeantwoord zijn gebleven. De uitkomsten zouden tegenstanders van pulsvisserij, door Polet 'pulspessimisten' genoemd, gerust moeten stellen. 
Vooral Franse vissers zijn fel tegen deze techniek, waarbij stroomstootjes de vissen opschrikken en in de netten doen belanden. Hoewel pulsvisserrij de bodem niet omwoelt, zijn de Fransen van mening dat het schade toebrengt aan de visbestanden.

Totaalverbod


Onder druk van Frankrijk stemde het Europees Parlement in januari voor een totaalverbod op dit type visserij. Dat is een zware slag voor de 84 Nederlandse pulsvissers. Zij moeten halverwege 2019, als de ontheffing voor pulsvisserij afloopt, deze vorm van vissen staken. Dat treft veel Urker vissers, die de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in het ombouwen van hun schepen.
Ongeveer 30 procent van de totale aangevoerde vangst door de Nederlandse kottervloot wordt gevangen door pulskotters en die vertegenwoordigt een waarde van circa 110 miljoen euro. 

Aanvullend onderzoek


Hoewel het onderzoek gunstige resultaten laat zien, is volgens Hans Polet beperkt aanvullend onderzoek nodig om de effecten voor de garnaal- en tongvisserij nog beter in beeld te krijgen. Ook voor kwetsbare soorten als kabeljauw zou dat kunnen, al is het volgens de wetenschapper ondoenlijk om alle soorten te onderzoeken.
Het ligt volgens Polet voor de hand dat Nederland, België en Duitsland met hun pulsvisserij het aanvullende onderzoek doen, al vraagt hij zich af of dit nog wel is toegestaan. Het Europees Parlement heeft volgens de wetenschapper niet alleen besloten tot een verbod op de pulsvisserij, maar ook tot onderzoek hier naar. 

Advies ICES


Onderzoeker Adriaan Rijnsdorp van Wageningen Universiteit noemt het Belgische onderzoek belangrijk. Hij wijst er op dat de International Council for the Exploration of the Sea (ICES), een in Kopenhagen gevestigd bureau van wetenschappers en maritieme instituten, op 30 mei een langverwacht advies presenteert over de effecten van pulsvisserij op tong. Daarin moeten diverse vragen over het elektrisch vissen en de verstoring van de bodem worden beantwoord. 
Volgens Rijnsdorp is het ICES-advies van groot belang over de politieke discussie rond de pulsvisserij. De Europese Commissie en de Raad van Ministers moeten nog besluiten of zij het besluit van het Europese Parlement om de pulsvisserij te verbieden daadwerkelijk gaan invoeren.

Minister kent de onderzoeksresultaten


De woordvoerder van minister Schouten van Visserij laat weten dat ze de inhoud van het rapport kent, maar ze wil niet op ieder onderzoek reageren. Achter de schermen blijft de minister zich inzetten voor de pulsvisserij. Ook wacht ze de resultaten van een ander onderzoek af dat binnenkort afgerond wordt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel