Boeing mag tijdens belevingsvlucht niet landen in Lelystad

LELYSTAD • Wo 9 mei 2018 | 14:12 • Woensdag 9 mei 2018 | 14:12

Een Boeing 737 van Transavia zal op 30 mei tijdens de zogeheten belevingsvlucht niet starten en landen op Lelystad Airport. Dat is niet toegestaan, omdat de landingsbaan nog niet is goedgekeurd voor groot verkeer.

Dat zegt Hans van der Vlist, voorzitter van de onafhankelijke begeleidingsgroep, die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de belevingsvlucht heeft geadviseerd. Actiegroepen en de Tweede Kamer hebben om de vlucht gevraagd. 

Indruk


Het is de bedoeling dat de Boeing op 30 mei vanaf circa 15.30 uur tot 18.30 uur zoveel mogelijk routes van en naar Lelystad Airport vliegt. Zo moeten omwonenden onder de routes een indruk krijgen wat het betekent als een vliegtuig passeert en hoeveel geluid het maakt. 

Passage op 600 meter


Transavia bevestigt dat er nog niet 'op' Lelystad kan worden geland. Daarom passeert de Boeing het vliegveld op 600 meter. Van der Vlist erkent dat omwonenden rond de luchthaven zo geen realistische indruk krijgen. Boven andere gebieden passeert het toestel op 1.800 meter, de hoogte die voor diverse routes is gepland.

Geen passagiers


Een beperking is volgens Van der Vlist ook dat er geen passagiers mee mogen. Omdat een licht vliegtuig geen correcte indruk zou geven, is afgesproken dat het toestel met extra brandstof zwaarder wordt gemaakt.

Meetpunten


Op aandringen van de begeleidingsgroep komen er extra meetpunten in stilte- en recreatiegebieden die het aantal decibellen meten. Op internet komt er een enquête, waarin omwonenden hun indruk van de belevingsvlucht kunnen geven.

Mocht de vlucht op 30 mei niet kunnen doorgaan, dan is een nieuwe mogelijkheid volgens Van der Vlist pas in september. De Boeing is namelijk niet eerder beschikbaar.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel