'Alleen durfals verkennen groter natuurgebied'

ZEEWOLDE • Ma 21 mei 2018 | 14:51 • Maandag 21 mei 2018 | 14:51

De natuurgebieden Harderbroek en Harderbos bij Zeewolde zijn naar elkaar toegegroeid, maar helemaal één zijn ze nog niet. Dat concludeert Natuurmonumenten anderhalf jaar na de aanleg van een brede groenstrook. 

De twee natuurgebieden worden gescheiden door de Ganzenweg. De enige verbinding was een tunnel, maar daar konden dieren niet of nauwelijks komen. Dankzij de aanleg van de groenstrook ter grootte van vijftien voetbalvelden in 2016 is de tunnel inmiddels wel bereikbaar.

Hoewel het wild al anderhalf jaar over en weer kan, gebeurt het nog maar mondjesmaat dat dieren het aandurven om het grotere terrein te verkennen. Veel dieren steken nog niet over en blijven voorlopig in hun vertrouwde omgeving. “Bijvoorbeeld reeën kijken de kat nog even uit de boom”, zegt ecoloog Ruben Kluit van Natuurmonumenten. “Het kan wel enkele jaren duren voordat ze het aandurven om naar de andere kant te gaan.”

“Hoe groter het leefgebied, hoe gezonder de populatie”


Enkele durfals hebben de oversteek al wel gemaakt. Camerabeelden laten zien dat vossen en marters de tunnel passeren. Deze soorten hebben nu een groter gebied, waardoor de populaties kunnen mengen. En dat is volgens Kluit precies de bedoeling. Een aaneengesloten gebied heeft volgens de ecoloog meer waarde dan losse snippers. “Hoe groter het leefgebied en hoe groter de populaties, hoe gezonder het is.”

Hoeveel heeft de groenstrook gekost?


De groenstrook was het eerste onderdeel dat is betaald met geld uit het potje 'Nieuwe Natuur' van de provincie Flevoland. De aanleg heeft 100.000 euro gekost. Om het dierenleven niet te storen is de verbindingszone niet toegankelijk. In de rest van Harderbroek en Harderbos mag je wel komen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel