Meeste partijen in raad willen door met Marknesserbrug

NOORDOOSTPOLDER • Di 22 mei 2018 | 22:44 • Dinsdag 22 mei 2018 | 22:44

De meeste partijen in de gemeenteraad van Noordoostpolder willen door met de vervanging van de Marknesserbrug, zodat de bouw daadwerkelijk in oktober van start kan gaan. Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering. Daar werd gesproken over de 600.000 euro extra die nodig is om het door de raad uitgekozen ontwerp te bouwen.

Het gaat om de zogenoemde 'stadspoort' die de toegang naar Emmeloord vanuit Marknesse meer allure moet geven. De gemeenteraad besloot vorig jaar dat deze uitgekozen brug 3,5 miljoen mag kosten. Maar volgens de goedkoopste aannemer die interesse voor het project toonde, is dat niet genoeg. Door de aantrekkende economie zijn de kosten in de bouwwereld gestegen. Ook blijkt er minder tijd voor de bouw beschikbaar te zijn dan was voorzien. Dit omdat in april het vaarseizoen al van start gaat.

Omdat een aanpassing of herziening van de plannen opnieuw voor uitstel en extra kosten zou zorgen, zijn de meeste partijen bereid om nu door de zure appel heen te bijten. Een enkele  fractie wil nog wel verduidelijking over financiële details en zal daarvoor nog bij ambtenaren langsgaan. 

De VVD is van meet af aan kritisch op de plannen voor brug geweest en gaat het raadsvoorstel daarom nog binnen de fractie bespreken. Op 29 mei zal de gemeenteraad vermoedelijk de knoop doorhakken. De SP zal waarschijnlijk als enige tegen de plannen stemmen. Volgens deze partij moet de raad alsnog voor het meest eenvoudige ontwerp kiezen, omdat de kans op meerkosten dan het kleinst is.

'Raad mede-verantwoordelijk voor meerkosten'


Volgens waarnemend wethouder Wiemer Haagsma is de gemeenteraad overigens zelf mede verantwoordelijk voor de meerkosten, omdat de raad tijdens een vorige periode opnieuw ging tornen aan plannen die al in een vergevorderd stadium waren.

De nieuwe brug moet zeventig tot tachtig jaar meegaan. Daarmee zou nieuwbouw uiteindelijk goedkoper zijn dan renovatie, waarvoor de gemeenteraad drie jaar geleden al eens koos. Nadat de aannemer die opdracht destijds teruggaf, kwamen er nieuwe opties op tafel en koos de raad alsnog voor nieuwbouw.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel