28 juni nieuw college maar wie wordt wethouder?

ZEEWOLDE • Wo 23 mei 2018 | 12:45 • Woensdag 23 mei 2018 | 12:45

De coalitiepartijen Leefbaar Zeewolde, VVD, CDA en ChristenUnie in Zeewolde willen op 28 juni de nieuwe wethouders installeren. Dat is dinsdagavond besproken in de presidiumvergadering. Wie de wethouders worden wil de coalitie niet bekend maken. 

Eerder werd al bekend dat de vier partijen, die ook het vorige college vormden, door willen gaan. Volgens oppositiepartijen zou tijdens de vergadering informateur Ben Sonneveld zich naar voren hebben geschoven als formateur. Meerdere partijen zeggen hierover niks te hebben geweten en zijn verbaasd. Cees Steijger van Zeewolde Liberaal noemt de gang van zaken ontransparant. ''Nergens kan de bevolking op de website van de gemeente Zeewolde lezen wat de stand van zaken is.”

Ook Yvonne van Bruggen van de PvdA is ontstemd over de informatievoorziening. ''Ik heb naar informatie gevraagd maar het blijft doodstil,'' aldus de PvdA-politica. Volgende week zou meer bekend worden over de collegevorming. Verschillende partijen laten weten dat het hen niet bekend was dat al begonnen was met formeren. 

Informateur Ben Sonneveld herkent zich niet in de kritiek van de oppositiepartijen. Hij en mede-informateur Bart Schouten zijn nog bezig met het afronden van de informatieronde. Sonneveld zegt dat zijn partij hem heeft gevraagd om te kijken naar de informatie en de formatie voor te bereiden.

Eigen wethouder voor CU


De ChristenUnie-fractie laat weten een eigen wethouder te willen leveren. Momenteel levert de partij samen met het CDA een wethouder. Gerben Dijksterhuis (ChristenUnie) werd in 2014 geïnstalleerd. Vorig jaar verliet hij Zeewolde om burgemeester te worden van Borselle. Egge Jan de Jonge (CDA) nam zijn positie in Zeewolde over. 

Volgens fractievoorzitter Ernst Bron lopen inmiddels gesprekken met een CU-kandidaat. In de gemeenteraad heeft de ChristenUnie 3 zetels en het CDA 2 zetels. Volgens Bron zou het daarom raar zijn als het CDA een wethouder zou leveren namens de ChristenUnie. Ernst Bron liet desgevraagd weten zelf geen ambitie te hebben om wethouder te worden. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel