Nieuw centrum voor mensen met een hoog IQ

ALMERE • Do 24 mei 2018 | 8:54 • Donderdag 24 mei 2018 | 8:54

Begin volgende maand krijgt Almere een centrum voor mensen met een hoog IQ. De instelling gaat Metavidu heten en komt aan de Audioweg te liggen. Volgens initiatiefneemster Monique Kalma stromen de aanmeldingen al binnen.

Kalma zegt dat er nog veel te winnen valt als het gaat om het begeleiden van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Met Metavidu wil ze hoogbegaafde kinderen zowel op school als thuis ondersteuning bieden. Volgens Kalma kunnen deze kinderen zonder de juiste begeleiding afhaken op school en dat vindt ze zonde. Het centrum behandelt overigens niet alleen kinderen maar ook volwassenen. De oudste cliënt is 98 jaar. 

"Deze kinderen moeten vertrouwen krijgen. Ze hebben veel vrijheid nodig in spelen en leren vanuit een prikkelend aanbod. Wij zien snel of dat aan de orde is, welk aanbod er nodig is en hoe dat het beste kan worden overgebracht", vertelt Kalma. 

Functioneren in de maatschappij


Kinderen met een hoog IQ hebben volgens Kalma vaak al door dat ze anders zijn, vanaf een leeftijd van twee jaar. Leren in een omgeving met mensen die ze begrijpen biedt een 'veilige haven'. Omgaan met hun ontwikkelingsvoorsprong zorgt ervoor dat ze beter functioneren in de maatschappij en niet geïsoleerd raken. 

De keuze voor Almere is gemaakt omdat er volgens Kalma veel hoogbegaafden wonen. "Dat lijkt wel zo te zijn. Maar aan de andere kant; als je vriendin zwanger is, dan kom je ook veel zwangere vrouwen tegen." Ze is begonnen met het initiatief omdat zij en haar dochter zelf hoogbegaafd zijn. Daardoor zijn ze beiden tegen allerlei problemen aangelopen. Ze wil voorkomen anderen daar ook last van krijgen. 

Uiteindelijk moet het centrum een ecologisch pand krijgen in Oosterwold. Dat gaat zeker nog zo'n drie jaar duren. 


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel