Coalitieakkoord Lelystad: de opvallende punten

LELYSTAD • Do 24 mei 2018 | 19:36 • Donderdag 24 mei 2018 | 19:36

De zes partijen die in Lelystad de nieuwe coalitie gaan vormen hebben donderdag hun akkoord gepresenteerd. De VVD, InwonersPartij, PvdA, ChristenUnie, D66 en SP noemen het plan 'Lelystad, een sprong voorwaarts.' Vorige week werd al duidelijk dat de partijen er onderling uit waren. 

Negentien zetels


De nieuwe coalitie bevat dezelfde partijen als het vorige, met daarbij D66 dat als zesde partij toetreedt. Daarmee heeft de coalitie met 19 zetels in de raad nu een kleine meerderheid van twee. Alle coalitiepartijen gaan één wethouder leveren. De namen daarvan zijn nog niet bekendgemaakt, omdat zij nog gescreend moeten worden.

De Lelystadse gemeenteraad telt sinds de afgelopen verkiezingen 14 partijen, en is daarmee de meeste versnipperde gemeenteraad van het land. 

Opvallende punten: 


In het coalitieakkoord worden 14 verschillende thema's benoemd. Een aantal opvallende zaken: 

Financiën:


* Geen lastenverzwaring voor inwoners:
“Bij dreigende begrotingstekorten zal eerst gekeken worden of bezuinigingen mogelijk zijn in plaats van lastenverzwaringen.”

Energietransitie en duurzaamheid:


* "Bij nieuwbouwprojecten wordt 100% ingezet op gasloos wonen. Reeds geplande projecten worden uitgedaagd om hier bij aan te sluiten."

Wonen:


* “Voor de verhouding tussen sociale huurwoningen en al het andere aanbod (koopwoningen, vrije sector huur) wordt de 30 % versus 70 % regel gehanteerd. Deze percentages worden bij nieuwbouwprojecten per project en overkoepelend per jaar over de hele stad gemonitord.”
Maximaal 30% van de nieuwbouwprojecten mag dus uit sociale huurwoningen bestaan

* “De inzet is primair gericht op het stimuleren van initiatieven gericht op het realiseren van meer huurwoningen in de vrije sector (middensegment) en koopwoningen in de categorie € 170.000 - € 270.000. In de komende jaren wordt onderzocht wat er nodig is om de wijken die gebouwd zijn in de jaren ’70 en ’80 op te knappen en te verduurzamen.”

* “Het onderhoud van het openbaar groen staat met name in de lente en zomer onder druk in Lelystad.  Onderzocht wordt of het mogelijk is meer variatie aan te brengen in het onderhoudsniveau dat op verschillende plaatsen wordt gehanteerd.”

Stadshart:


* Er wordt vastgehouden aan het Stadshart als locatie voor een bioscoop:
“In het Theaterkwartier heeft de komst van een bioscoop prioriteit. De nieuwe bioscoop wordt gebouwd in het Stadshart. De aanpak van de leegstand krijgt de komende periode hoge prioriteit. Leegstand kan effectief worden aangepakt als vastgoedeigenaren hun verantwoordelijkheid daarin nemen.”

Sociaal domein:


* De uitgaven voor de jeugdhulp blijven een probleem.
"Het is in deze bestuursperiode noodzakelijk scherpe keuzes te maken om op termijn binnen de beschikbare rijksmiddelen voor de jeugdhulp te kunnen blijven. Het is hierbij onontkoombaar dat er in de komende jaren een aanvullend bedrag vanuit de algemene middelen wordt vrijgemaakt, in aanvulling op de rijksmiddelen."

Verkeer en vervoer:


* “Er wordt actief overleg gevoerd met de NS en ProRail over betere rechtstreekse verbindingen. Aansluiting op het nachtnet Groningen – Amsterdam is een prioriteit. Daarnaast blijft de gemeente zich inzetten voor de aanleg en verbetering van voor Lelystad belangrijke wegverbindingen. Gewenst is onder meer het rechttrekken van de verbinding vanaf de dijk Enkhuizen-Lelystad door het IJsselmeer naar Lelystad Noord. Als het ‘snelspoor’ Lelylijn via Heerenveen aan de orde komt, steunt Lelystad dat, net zoals verdubbeling van de A6.

* Achteraf betalen bij parkeren op straat:
“In het Stadshart wordt een gelijk speelveld voor parkeren gerealiseerd, waarbij de parkeerfaciliteiten beter aansluiten op de wensen van de gebruikers. Concreet betekent dit dat de grotere parkeervoorzieningen geschikt gemaakt worden voor betalen achteraf. Dit betekent dat parkeervoorzieningen achter een slagboom worden geplaatst.”

Toerisme en recreatie:


* “Voor de positionering van Lelystad als bestemming wordt de samenwerking met Amsterdam Marketing versterkt. Voor de stad Amsterdam, die het aantal toeristen nauwelijks aankan, kan Lelystad aantrekkelijke alternatieven bieden met bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen, Bataviahaven, de Marker Wadden en Bataviastad. Bovendien is met de komst van Lelystad Airport goede onderlinge afstemming van belang. Een intensievere samenwerking zal hiervoor tot stand worden gebracht.”

Openbare orde en veiligheid


* “Momenteel is er geen aanleiding te besluiten om permanent cameratoezicht in te voeren. De burgemeester krijgt de ruimte, een passende invulling te geven aan het inzetten van tijdelijk cameratoezicht.”

* “In overleg met de horeca in Lelystad, omwonenden, politie en andere partners van het horecaconvenant wordt gekeken of er behoefte en draagvlak is voor een verruiming van de openingstijden.”

Het volledige coalitieakkoord is hier te vinden (PDF). 

Uitstel van behandeling in raad


De oppositiepartijen Leefbaar en PVV gaan dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering aandringen op uitstel van behandeling van het coalitie-akkoord. Zij vinden dat ze te weinig tijd hebben om het akkoord goed te bestuderen. De partijen willen het punt pas over twee weken op de agenda hebben.

Jack Schoone (Leefbaar Lelystad)


Ashwin Storm (PVV)

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel