'Maak blauwe zone Filmwijk groter’

ALMERE • Ma 28 mei 2018 | 12:16 • Maandag 28 mei 2018 | 12:16

Bewoners van de Almeerse Filmwijk klagen over de hoeveelheid auto’s die in hun straat worden neergezet om zo het betaald parkeren in het centrum te ontwijken. Vooral tijdens kantooruren worden veel parkeerplaatsen bezet door mensen die in het stadshart werken.

In de meeste straten rondom het centrum geldt een blauwe zone, maar vlak daarbuiten zeggen bewoners juist veel overlast te ervaren. Het Platform Filmwijk, dat opkomt voor de belangen van de buurt, pleit ervoor om de blauwe zone verder uit te breiden.

Vouwfietsje naar de stad


Op 1 april is dat al deels gebeurd, maar daardoor verplaatst het probleem zich alleen maar zegt John de Lang van het Platform Filmwijk. "Forenzen komen aanrijden, parkeren hun wagen. Kofferbak gaat open, vouwfietsje komt eruit. En meneer stapt op en gaat vrolijk door naar de stad."

"Het is dramatisch," vult bewoonster Monique Hoopman aan. "Wij kunnen vaak niet normaal parkeren voor de deur. We staan aan de andere kant van de straat, of we staan geparkeerd ver weg van ons eigen huis." Hoewel er genoeg parkeerplaatsen voor haar deur liggen, zijn die ‘s ochtends vroeg meestal allemaal al bezet. Ook bij Hoopman is er geen twijfel, het gaat voornamelijk om mensen die in het centrum werken. Bijvoorbeeld op het stadhuis, politiebureau of ziekenhuis.

Voordelen


Volgens het Platform Filmwijk zitten er voor bewoners vrijwel geen nadelen aan het uitbreiden van de blauwe zone. Vroeger kostte een ontheffing zo’n 40 euro per jaar, maar die kosten zijn per 1 januari afgeschaft.

Enquête


De gemeente laat de beslissing om blauwe zone's uit te breiden deels afhangen van wat een straat zelf wil. Als bij een enquête meer dan 51 procent aangeeft de blauwe zone te zien zitten, dan komt die er ook. John de Lang hoopt dan ook dat zijn medebewoners daarvoor kiezen. "Bewoners moeten hun verantwoordelijkheid nemen in hun eigen leefbaarheid. En op die manier laten weten wat ze willen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel