Uniek plan voor moeilijk herbruikbaar plastic

ALMERE • Ma 28 mei 2018 | 17:25 • Maandag 28 mei 2018 | 17:25

De gemeente Almere wil op bedrijventerrein De Vaart een fabriek realiseren waar moeilijk recyclebare plastics worden verwerkt. Deze zogeheten mix plastics blijven over na het sorteren van het plastic afval. De reststof wordt meestal verbrand.

Almere wil het plastic afval zelf sorteren in de nieuwe Sorteerfabriek. Van de mix plastics die overblijven, moeten dan in de Plasticfabriek onder meer beschoeiingen, paaltjes en bankjes worden gemaakt. Ook zou het materiaal gebruikt kunnen worden voor steigers, brugonderdelen en minicontainers. De gemeente gaat de meeste producten ook weer zelf kopen.

Europese inschrijving begonnen


Deze week is de Europese inschrijving geopend voor bedrijven die de Plasticfabriek willen realiseren. Almere heeft 50.000 euro uitgetrokken voor een pilotproject. Ook betaalt de gemeente een deel van de huur van het terrein waar de fabriek komt. Het is de bedoeling dat al in september dit jaar wordt begonnen met sorteren.

De gemeente wil in eerste instantie vooral lokaal mix plastic gebruiken, maar sluit niet uit dat het project wordt uitgebreid tot de Metropoolregio Amsterdam, die 33 gemeenten omvat. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel