Oostvaardersplassen viert 50e verjaardag

FLEVOLAND • Ma 28 mei 2018 | 19:25 • Maandag 28 mei 2018 | 19:25

De Oostvaardersplassen bestaat deze maandag 28 mei precies een halve eeuw. Tijdens het droogleggen van Zuidelijk Flevoland bleef er water staan langs de Oostvaardersdijk, waardoor het natuurgebied ontstond zoals we deze vandaag de dag kennen. “Ik weet niet of iedereen erbij stilstaat, maar het is echt voor heel Zuidelijk-Flevoland een mooi moment", sprak Boswachter Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer.

In het gebied wordt geen feest georganiseerd vanwege het jubileum, maar er wordt wel uitgebreid bij stilgestaan in een speciaal magazine. Het eerste Nederlandse broedgeval van een zeearend en de natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’ zijn volgens Staatsbosbeheer twee mijlpalen door de jaren heen.

Discussie


De afgelopen jaren is er veel discussie over het beleid in het natuurgebied. Jarenlang is gekozen om de natuur er zijn gang te laten gaan. De grote grazers krijgen daarom geen voer. Bijna elk jaar zorgt dit voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van het beleid. Dat heeft de afgelopen maanden geleid tot emotionele bijvoeracties en protesten van activisten aan de rand van het gebied.

Dieren halveren 


Op basis van een rapport van onderzoekscommissie van Pieter van Geel heeft de provincie vorige maand besloten de hoeveelheid dieren te halveren. Verder moet er meer nadruk komen te liggen op de vogelsoorten in het gebied.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel