Verdachte van mishandeling opnieuw naar Pieter Baan Centrum

ALMERE • Do 31 mei 2018 | 14:40 • Donderdag 31 mei 2018 | 14:40

Een 33-jarige inwoner van Almere die in 2016 een plaatsgenoot zwaar zou hebben toegetakeld, is donderdag door het gerechtshof in Leeuwarden opnieuw naar het Pieter Baan Centrum (PBC) gestuurd.

De rechters willen meer over hem te weten komen. De verdachte werkte bij een eerder bezoek aan het PBC maar moeilijk mee, waardoor er volgens het hof halve rapportages liggen. De zaak had donderdag inhoudelijk behandeld moeten worden.

Leger des Heils


De Almeerder wordt verdacht van een poging tot doodslag op een 63-jarige man, in september 2016. Beiden verbleven bij het Leger des Heils. Het slachtoffer raakte bij de geweldsuitbarsting bewusteloos, liep een gebroken neus, ribben en vingers op en zat onder de blauwe plekken.

Volgens twee medewerkers van het Leger des Heils heeft de Almeerder onder meer tegen het hoofd van het slachtoffer geschopt. Zij spreken van een 'dolle stier' die los ging. De rechtbank in Lelystad legde de man vorig jaar een celstraf van drie jaar en TBS voor onbepaalde tijd op.

De Almeerder had zich in de rechtbank nooit laten zien, maar kwam bij het hoger beroep in Leeuwarden wel opdagen. Volgens hem belde het slachtoffer in dronken toestand bij zijn huis aan, waarna hij hem tegen de grond duwde. Meer was er niet gebeurd.
De bewusteloosheid zou door de drank komen. De verwondingen had het slachtoffer eerder opgelopen. "Het is een oude man en had mijn vader kunnen zijn. Hij was geen partij voor mij. Zoiets doe ik niet. Ik ben geen achterlijke jongen."

"Huichelaars"


De verklaringen van de Leger des Heils-medewerkers en het slachtoffer zijn gelogen, aldus de verdachte. "Er zitten daar alleen maar huichelaars." "Behalve u dan?", reageerde de rechter. De man moest wel bekennen dat hij op de bewuste dag had gedronken en drugs had gebruikt. 

De Almeerder bezit een strafblad met daarop een aantal geweldsdelicten. In de gevangenis waar hij nu verblijft, heeft hij een bewaker geslagen, waardoor hij een maand in de isoleercel belandde. Deskundigen hebben tot nu toe vastgesteld dat de Almeerder een stoornis heeft. Maar de rechters willen dat dit uitvoeriger wordt onderzocht, voordat de zaak verder behandeld kan worden.

De behandeling van de zaak gaat over uiterlijk drie maanden verder met een pro-formazitting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel