Provinciale Staten worstelen met onderzoek Oostvaarderplassen

LELYSTAD • Wo 6 juni 2018 | 23:32 • Woensdag 6 juni 2018 | 23:32

Provinciale Staten worstelen met de adviezen van de Commissie Van Geel over de Oostvaardersplassen. Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering op het provinciehuis. Commissievoorzitter Pieter van Geel beantwoordde daar vragen van Statenleden.

De commissie adviseerde in grote lijnen over de toekomst van het natuurgebied. Verschillende deskundigen op diverse beleidsterreinen hebben daarbij geholpen. Meerdere Statenleden wilden concrete aanbevelingen zonder de vele opties die in de eindrapportage zijn opgesomd.

Antwoorden op vragen


"U wilt antwoorden op vragen die ik helemaal niet van u hoefde te onderzoeken," zo antwoordde Van Geel op vragen. De commissievoorzitter maakte duidelijk dat hij het advies heeft gegeven de aantallen grote grazers in het gebied te verminderen, maar het rapport zegt niet hoe. Vooral de edelherten zorgen voor hoofdbrekens. Die laten zich niet vangen om ze daarna te verplaatsen naar andere gebieden. Afschieten lijkt de beste methode, maar veel Statenleden vinden dat niet wenselijk en vragen of anti-conceptie misschien een optie is.

"De commissie geeft aan welke opties daarvoor bestaan maar het was niet onze opdracht te stellen wat er gedaan dient te worden. Het is aan Provinciale Staten om de opties af te wegen en een beslissing te nemen," aldus van Geel.

Bericht gaat verder onder de Tweets



Plannen irreëel 


Ook gedeputeerde Harold Hofstra weet nog niet hoe de edelherten in het gebied gevangen en verplaatst kunnen worden. Hij heeft verschillende plannen aangereikt gekregen, maar volgens hem is geen van allen haalbaar. 

Provinciale Staten praten op 26 juni verder over de Oostvaardersplassen. Op 11 juli moet er een besluit worden genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel