Bevoegdheid provincie over Oostvaardersplassen betwijfeld

FLEVOLAND • Do 7 juni 2018 | 20:21 • Donderdag 7 juni 2018 | 20:21

Mag de provincie Flevoland het beleid in de Oostvaardersplassen op dit moment eigenlijk wel wijzigen? Daarover is twijfel ontstaan bij verschillende Statenleden naar aanleiding van de discussie donderdagavond in het provinciehuis. Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, wil naar aanleiding van het onderzoek van de commissie Van Geel het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen halveren. 

In 2016 heeft de provincie de verantwoordelijkheid voor het beleid overgenomen van het Rijk. Bij de overdracht is wel een aantal eisen gesteld. Mocht de provincie het beleid drastisch wijzigen, dan moet er een onafhankelijk onderzoek worden gedaan naar de omstandigheden in het gebied. Dat wordt een review genoemd.

Niet onafhankelijk


Volgens meerdere fracties is het onderzoek dat de commissie Van Geel heeft gedaan niet onafhankelijk omdat de provincie op voorhand uitgangspunten heeft meegegeven. De uitkomsten van het onderzoek voldoen volgens de fracties dan ook niet aan een review. Dat bevestigt oud-staatssecretaris Pieter van Geel overigens ook.

Besluit pas veel later


Een aantal Provinciale Statenleden denkt dat de provincie op dit moment niet gemachtigd is om het aantal grote grazers te halveren en het leefgebied van de dieren te verkleinen. Er zou eerst een geldige review uitgevoerd moeten worden.

Een dergelijk onderzoek neemt veel tijd in beslag. Een besluit over nieuw beleid in de Oostvaardersplassen zou dan pas veel later genomen kunnen worden. 

Voedselschaarste


GS kwam vorige maand met het voorstel om het aantal grazers te halveren na langdurig protest over het beleid in het natuurgebied. Vele dieren vonden de dood in de Oostvaardersplassen als gevolg van voedselschaarste en slecht weer. Provinciale Staten moeten in juli een definitief besluit nemen over de voorstellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel