Bevoegdheid provincie over Oostvaardersplassen betwijfeld

FLEVOLAND • Do 7 juni 2018 | 20:21 • Donderdag 7 juni 2018 | 20:21

Mag de provincie Flevoland het beleid in de Oostvaardersplassen op dit moment eigenlijk wel wijzigen? Daarover is twijfel ontstaan bij verschillende Statenleden naar aanleiding van de discussie donderdagavond in het provinciehuis. Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, wil naar aanleiding van het onderzoek van de commissie Van Geel het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen halveren. 

In 2016 heeft de provincie de verantwoordelijkheid voor het beleid overgenomen van het Rijk. Bij de overdracht is wel een aantal eisen gesteld. Mocht de provincie het beleid drastisch wijzigen, dan moet er een onafhankelijk onderzoek worden gedaan naar de omstandigheden in het gebied. Dat wordt een review genoemd.

Niet onafhankelijk
Volgens meerdere fracties is het onderzoek dat de commissie Van Geel heeft gedaan niet onafhankelijk omdat de provincie op voorhand uitgangspunten heeft meegegeven. De uitkomsten van het onderzoek voldoen volgens de fracties dan ook niet aan een review. Dat bevestigt oud-staatssecretaris Pieter van Geel overigens ook.

Besluit pas veel later
Een aantal Provinciale Statenleden denkt dat de provincie op dit moment niet gemachtigd is om het aantal grote grazers te halveren en het leefgebied van de dieren te verkleinen. Er zou eerst een geldige review uitgevoerd moeten worden.

Een dergelijk onderzoek neemt veel tijd in beslag. Een besluit over nieuw beleid in de Oostvaardersplassen zou dan pas veel later genomen kunnen worden. 

Voedselschaarste
GS kwam vorige maand met het voorstel om het aantal grazers te halveren na langdurig protest over het beleid in het natuurgebied. Vele dieren vonden de dood in de Oostvaardersplassen als gevolg van voedselschaarste en slecht weer. Provinciale Staten moeten in juli een definitief besluit nemen over de voorstellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (35)

 • piet

    Zo 10 juni 2018 Zondag 10 juni 2018

  Wel zeer ernstig denk ik, dat Gedeputeerden Staten niets wil doen aan de menselijke interventie in het natuurgebied. zo is het al 20 jaar geen echte natuur.! en zou de NVWA. gewoon moeten HANDHAVEN.

  reageer
 • Hans klok

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Belangrijk dat er goed gekeken wordt naar het gebied en niet geluisterd word naar emo vrouwtjes

  reageer
 • Wim

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Bizar dat mensen gezonde dieren doodschieten helpen noemen.

  reageer
 • Freddy

    Za 9 juni 2018 Zaterdag 9 juni 2018

  Wim misschien had je beter op moeten letten bij biologie. De natuur doet zelf niks anders. Een ouder laat een zwak jong het ook zelf uitzoeken.

 • Anneke

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Gaan we daar nu over in discussie, welke autoriteit dan ook, help die arme dieren, ga niet zitten neuzelen over wie/wat de beslissingen moet nemen. Neem je verantwoordelijkheid als mens!

  reageer
 • E. Den Engelsman

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Misschien moeten wij ons eerst eens goed zorgen maken over de toestand van het kleine groepje Heckrunderen dat nu nog over is... Deze zouden of met spoed uit het gebied gehaalt moeten worden, of nu fatsoenlijk voer moeten krijgen. Want zij zijn er slecht aan toe en er is nog steeds GÉÉN gras voor deze dieren. Deze dieren kunnen niet wachten tot alle bureaucratie en politiek een keer klaar zijn met alle gehannes.. Deze dieren halen de winter niet als ze niet snel hulp krijgen.. SBB houd de Hecks weg van het publiek... Men kan alleen met telelens de dieren goed bekijken.. Maar deze beelden liegen er niet om.. Knokelvelletjes.. Dat is wat er van ze over is nu... In juni notabene!!
  Deze dieren lijden nog steeds honger!!

  reageer
 • Jean

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Helemaal gelijk. Deze dieren lijden, ieder uur. Hier moet niet meer eindeloos over worden vergaderd maar ze horen direct goed voedsel te krijgen. Laat ze die lijdensweg nu eens stoppen.

 • laat alle reacties zien
 • Patricia

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Weer een review 😕 Hoeveel moeten er nog komen? Het is voor heel de wereld duidelijk, behalve voor hun, mmmh, dus eerst nog ff checken voor de zekerheid, of nog even sadistisch genieten van alle leed. Geld Geld Geld dat is alles wat belangrijk is en regeltje???? Die worden constant aan de laars gelapt, behalve als het om dierenwelzijn gaat. Kom op zeg, met jullie nog een review. Als het nu nog niet duidelijk is, moet je stekeblind en doof zijn en vreselijk sadistisch

  reageer
 • Moscouwietsch

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Mijn God dat heb je de hele winter toch gedaan. Revieuws en nog eens revieuws gelezen.
  Als het nu nog niet duidelijk is??

  reageer
 • kees d.

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  De kennis binnen de Provincie Flevoland is niet voldoende om de natuur binnen de provincie te kunnen beheren. De provincie ziet alleen maar geld. Iedereen die met geld zwaait krijgt zijn vergunning. De provincie wil het gebied vrijgeven voor hotels, restaurants, campings en andere vrijetijdsbestedingen. Als je met geld zwaait krijg je ook een vuurwerkvergunning op 800 meter van een zeearend nest.

  reageer
 • Lieve Liekens

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Dieren industrie.
  Weken, maanden, jaren de hel gevolgd door transportstress, maar dan wel een pijnloze dood. Meestal.

  Oostvaardersplassen.
  Jaren het paradijs met ieder jaar een maand selectie.

  reageer
 • Adri Scholte

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Als je je verzetten wilt tegen dierenindustrie is dat je goed recht, maar dat doen door Oostvaardersplassen een paradijs te noemen, is of volstrekt ongeïnformeerd, dus zonder recht van spreken, of een regelrechte schoftenstreek.

 • dirk

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Paradijs?? Vanaf januari t/m april 3226 uitgehongerde dieren afschieten en nog geen geschikt voedsel aanwezig. Sprookjes zijn voor kleine kinderen, kom op zeg.

 • Lely

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Daar gaan we weer.........

  reageer
 • Rick2

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Een paar van de groots mogelijke onbenullen die de titel 'ecoloog' bij een pakje boter hebben gekregen, hebben deze ellende mogen creëren en nu moeten deskundigen aangeven dat dit experiment geflopt is. Het zoveelste voorbeeld van Nederland op z'n kop.

  reageer
 • Zwaantje

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Van Geel heeft zijn mond voorbij gepraat en willens en wetens getracht een proces door te drukken dat juridisch helemaal niet kan. Als dit later was gesignaleerd, had het alleen maar tot nóg meer uitstel geleid door de (terechte) bezwaren die er over zouden komen.
  Dus asap starten met de onafhankelijke review, waar dan ook álles wordt meegenomen. En niet alleen wat de Provincie heeft voorgekauwd.
  En laat daarbij nu ook het scenario van Marcel Vossestein ter overweging genomen worden. Tot die review er ligt, moet er harder en duidelijker worden opgetreden tegen de demonstranten. Het is van de zotte dat die überhaupt zoveel invloed hebben gehad.

  reageer
 • René

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Volgens mij is het heel simpel. PS is gekozen om de provincie te besturen. Ga dan ook besturen en neem beslissingen. Helaas durft niemand een beslissing te nemen zonder eerst diverse onderzoeken en rapporten uit te laten brengen. Ik zou zeggen ongeschikt voor deze functie als je niet zelfstandig een beslissing durft te nemen en daar de verantwoordelijkheid voor durft te nemen. Ondertussen veel dierenleed en verkwisting van belastinggeld

  reageer
 • Kolonel Ham Burger

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Gewoon stoppen met deze onzin en militair oefenterrein van maken. We kunnen wel wat oefening gebruiken tegen het linkse geweld want als het zo door gaat hebben we in NL binnen tien jaar een burgeroorlog.

  reageer
 • jelle van kapel

    Zo 10 juni 2018 Zondag 10 juni 2018

  kolonel ham burger dat gaat geen 10 jaar duren ... als de prijzen blijven stijgen..en de lonen niet ...gaat er over 2 jaar al wat geburen...die militairen thuis laten..dat zijn de rotte appels in de kist..

 • Irmgard

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  De hongerdood voor de daar aanwezige dieren mag natuurlijk nooit!! meer gebeuren. Dat betekent dat er vóór de komende winter een oplossing gevonden moet worden, niet!!! door afschieten van dieren, maar door het emigreren van dieren naar een plek, waar ze in vrijheid kunnen leven en voldoende voedsel aanwezig is. De zaak komt hopelijk snel voor de rechter en laten wij vertrouwen hebben in de advocaten die door Cynthia en Annemiek zijn benaderd. SBB zou zich moeten schamen voor hun beleid en ook hoe ze Nederland in het buitenland op de kaart hebben gezet!! De krantenartikelen liegen er niet om.

  reageer
 • dirk

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  KC,
  Beheert niet zoals is voorgeschreven. Volgens ICMO 2 mogen dieren niet langdurig aan honger worden blootgesteld, moet de beheerder een populatiecrash voorkomen, afschot gebeurt te laat, nog steeds geen voldoende beschutting, zelfs in het Oostvaardersveld, waar de dieren de status hebben van gehouden dieren, heeft de Dierenbescherming geconstateerd dat een dier te laat was afgeschoten.

 • Stevie

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Utopia, Cynthia doet overigens aan circuskunstjes op de rug van paarden 'Voltige' genaamd, of dat nou zo diervriendelijk is betwijfel ik.

 • KC

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  SBB maakt niet het beleid, dat doet de politiek. SBB voert het gekozen beleid alleen maar uit.

 • Ron.

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Helaas wederom een voorbeeld wat er gebeurd als in dit politiek versnipperd land de politiek direct verantwoordelijk is voor beheer en beleid van natuurgebied. Ook hier wordt de strijd om het electoraat, de kiezers boven het belang van het dier en het dierenwelzijn geplaatst. Vrees het ergste wanneer blijkt dat commissie van Geel juridisch gezien geen review heeft gepleegd. Zal dan weer veel tijd opgaan in opnieuw onderzoek en rechtzaken enz enz.
  Ook ontbreekt de moed en kracht bij de provincie om de verantwoordelijkheid te nemen om harde maatregelen te nemen om aan dit wanbeheer een einde te maken.

  reageer
 • HH

    Za 9 juni 2018 Zaterdag 9 juni 2018

  De provincie Flevoland heeft nergens voldoende bestuurskracht voor. Opheffen. Beheer Oostvaardersplassen moet naar het rijk; niet meer dan logisch als je de status van Nationaal Landschap nastreeft. Nationaal is rijk.

 • Babs

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Hoewel het heel triest is dat een review weer zo lang moet duren, is dit voor de lange termijn wel veel beter dan klakkeloos afgaan op de uitkomsten van het rapport Van Geel. De partijen eisen dat er deskundigen naar gaan kijken en dat is toch eigenlijk ook alleen maar goed? Niet meer voortborduren op de illusie van 'wilde dieren', maar alle aspecten van het beleid kritisch onder de loep nemen. Het alternatief is het opvolgen van de adviezen in het rapport Van Geel, wat inhoudt dat zeker de helft van de huidige grazers - gezond of niet - afgeschoten wordt! Een goede toekomstvisie zal de huidige grazers misschien ook niet helpen, maar het kan in ieder geval voorkomen dat deze tragedie zich jaar in, jaar uit blijft herhalen. Daarbij lijkt het me ook mogelijk om in afwachting van de uitkomsten van deze review tijdelijke maatregelen te nemen die het lijden van de huidige grote grazers verlicht, of beter nog voorkomt.

  reageer
 • ./\/\.

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Zeikerds. Er is nu echt voldoende te vreten. Voor de volgende winter is er vast een oplossing. Kan nu iedereen aub doorgaan met zijn leven? En stoppen met dat oeverloze gezwam. We zijn die actievoerders spuug en spuugzat.

  reageer
 • dirk

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Voldoende te vreten? U bedoelt de grote hoeveelheid giftig Jacobskruiskruid en mosterdzaad?? Lees de vegetatieverslagen van Jaap Slurink voordat u wat roept en afgaat van foto's van het Oostvaardersveld. Wel even een andere situatie dan in de Oostvaardersplassen.

 • Gebruiker

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Piet van Bergeijk

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Als voor jou de discussie niet belangrijk is zou ik me er niet in mengen.!

 • Piet Meester

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Denk toch dat er actie moet worden ondernomen. Als de beleidsmakers niets doen moeten anderen het voortouw nemen.

  reageer
 • Konic

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Blijkbaar worden ze dan toch wakker. Niet onafhankelijk, ze hebben gezien wat ze mochten zien! De onderzoeken ter plaatsen waren van tevoren goed voor bereid.

  reageer
 • Ikke

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Goede plassen slechte plassen ,tjonge wat een soap.

  reageer
 • T.Baars

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Een hele slechte soap.... zou je nachtmerries van krijgen....😳

 • Renė

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Alles best alleen

  NOOIT MEER STAATSBOSBEHEER!!!

  reageer
 • D.van Dierenvriend

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  “Een aantal Provinciale Statenleden denkt dat de provincie op dit moment niet gemachtigd is om het aantal grote grazers te halveren en het leefgebied van de dieren te verkleinen. Er zou eerst een geldige review uitgevoerd moeten worden”
  Die gene die dat wil heeft geen enkel gevoel in z’n donder door de zaak nog langer op te houden en daardoor weer het nodige dierenleed te creëren.

  reageer
 • Boels

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Politici hebben zich laten leiden door "deskundigen" bij de opzet van het OVP.
  Jaren later blijkt dat politici gepiepeld zijn door "deskundigen" , milieu-organisaties omdat het OVP een rampenplek blijkt te zijn.
  Gaan de politici nu weer vragen om "deskundigheid" uit de hoek waar deskundigheid ver te zoeken is?
  Neem eens zelf verantwoordelijkheid en verschuil je niet achter "deskundigheid"; toon lef.
  Wat je besluit zal niet door iedereen worden begrepen of geaccepteerd.
  Maar daar is niets nieuws aan: alle besluiten worden kritisch bekeken, en zo hoort dat.
  Geen van de politici hoeft van mij een jachtvergunning aan te vragen of een pijltjesgeweer te hanteren.
  Maar hef het OVP op, verwijder de geimporteerde dieren en laat de echte natuur het werk doen.
  En vraag geen ecologisch advies meer zolang het vakgebied ecologie geen grote schoonmaak houdt.

  reageer
 • Anoniem

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Met alle respect, maar met halveren van het aantal komt er geen oplossing.
  Een paar jaar later zijn er weer dieren die creperen.
  Als men echt de natuur zijn gang wilt laten gaan zet dan een paar roofdieren uit in het gebied.
  Aangezien dit niet veilig lijkt te zijn voor omstanders is het beste om dit mislukte en verwilderde project meteen te stoppen en omliggende boeren vragen of zij hun dieren per seizoen in het gebied willen laten grazen.

  Men vergeet kennelijk dat de ganzen ook ieder jaar met grote getallen in de winter langs komen om alles kaal te vreten.
  De dieren kunnen leven met beperkt voedsel voorraad wanneer er een 'normaal aantal' aanwezig is.
  Maar binnen deze weilanden is dit niet het geval en ik snap maar niet waarom mensen hier zo lang zo moeilijk over doen.
  Laat er nu toch eens echt actie ondernomen worden.

  Petities tekenen, een rechter laten spreken en eisen dat alle dieren hier verdwijnen.
  Je kan geen oer gebied plaatsen in de nieuwste provincie dat gaat gewoon niet.

  reageer
 • Louise

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  "Een aantal Provinciale Statenleden denkt dat de provincie op dit moment niet gemachtigd is ".

  Denkt , maar weet het dus niet zeker.
  Natuurlijk we doen maar eens een review van zo anderhalf jaar.
  Waar zijn we bang voor PS ?
  Neem je verantwoording en doe iets aan de dierenmishandeling op de OVP.

  Wie is er nu verantwoordelijk Provincie Flevoland of Rijk.?

  reageer
 • pepe

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  De OVP zijn een Natura 2000 gebied, en het beheer daarvan is wettelijk vastgesteld. Daar kan niet zomaar van alles in veranderd worden. Elke rechter maakt gehakt hiervan, als natuurorganisatie hier tegen in beroep gaan.

 • Smilly

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  O wat een watjes en dat moet dan een provincie besturen als ik zo me werk doe kan ik naar het uwv.

  reageer
 • Marleen keerssemeeckers

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Het gaat hier om levende dieren. U kunt niet te lang wachten. Ze hebben nu hulp nodig. Laat ze toch niet zo lijden.

  reageer
 • iac

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Ik heb woensdagmiddag geen lijdende dieren gezien hoor, er is weer volop eten , en het hooi dat de droeftoeters er nu gegooid hebben wordt als lekker slaapbedje gebruikt door de veulentjes :p wat niet weerhoudt dat er wel wat moet veranderd worden

 • Lieveke

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Daar zit Groen Links en de PvdD achter. Nooit, maar dan ook nooit meer mijn stem!!

  reageer
 • dirk

    Vr 8 juni 2018 Vrijdag 8 juni 2018

  Om zieltjes te winnen nu jammeren dat gezonde dieren mogelijk worden afgeschoten maar zwijgen als in vier maanden tijd 3.226 eens gezonde dieren verhongeren en pas in fase 1 worden afgeschoten. Hypocriet hoor.

 • Pop

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  STOP met tijdrekken! De dieren op de OVP hebben geen tijd meer.
  Beste Harold Hofstra laat u aub niet van de wijs brengen door dit gesputter en hak nu knopen door! Genoeg is genoeg...STOP met de Grote Grazers op de OVP!!

  reageer
 • Ellen Kleywegt

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Gaan we weer!!! Pffff

  reageer
 • sander D

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Nederland ten Top , weer uitstellen , kost weer geld, weer tijd , weer veel gelul , neem een besluit !!!!!

  reageer
 • Ronald

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  En de soap gaat maar door en door door over 6 maanden staat koning winter weer voor de deur en staan de dreven in Lelystad weer vol met toeterende auto's allemaal te schreeuwen om aandacht voor hongerig wild

  reageer
 • peter van den bemt

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Nou. Daar komen ze dan erg snel achter (niet). Dat betekent dat er voorlopig niets gebeurt. En er beheerd blijft worden, zoals het ging.

  reageer
 • Bergerac

    Do 7 juni 2018 Donderdag 7 juni 2018

  Ze willen/kunnen dus geen beslissing te nemen, en dit zijn gekozen mensen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert