Winkeliers niet blij met verhuizing weekmarkt

DRONTEN • Wo 13 juni 2018 | 16:59 • Woensdag 13 juni 2018 | 16:59

Winkeliers gevestigd in winkelcentrum Suydersee in Dronten zijn niet blij met het besluit van de gemeente om de weekmarkt te verplaatsen. Dat zeggen ze tegen De Drontenaar. De weekmarkt wordt nu nog gehouden op het Meerpaalplein, maar in de toekomst moet je naar het parkeerterrein De Schans voor verse vis, groenten en kaas.

Het besluit om de markt structureel te verplaatsen volgt op een enquête onder marktkooplieden en inwoners. Daaruit bleek dat de markt in de huidige vorm als 'niet gezellig' wordt ervaren. Ook komen er te weinig bezoekers en zeggen de marktkooplieden er niet genoeg omzet te kunnen maken.

'Een slecht plan'
De voorzitter van het Dronter Ondernemersfonds Evenementen Suydersee (DOES) vindt het een slecht plan. Onder meer omdat het ten koste gaat van ondernemers aan het plein. "Daarnaast denk ik dat de ondernemers aan de parkeerplaats concurrentie gaan ondervinden van de markt", zegt hij in gesprek met De Drontenaar.

Ook de centrummanager ziet een verplaatsing van de weekmarkt niet zitten. Volgens hem is er de afgelopen jaren hard gewerkt om meer sfeer en reuring op het Meerpaalplein te krijgen. Het verplaatsen van de weekmarkt zou ervoor zorgen dat het plein minder levendig wordt. "Dat vinden wij een hele rare zaak", zegt hij. 

Volgens de voorzitter van DOES en de centrummanager staat het verplaatsen van de markt haaks op de geluiden van drie jaar geleden in de gemeenteraad. Toen werd besloten dat het plein verbouwd moest worden om het aantrekkelijker te maken. Vorig jaar is het plein aangekleed met onder meer fonteinen, bankjes, speelmogelijkheden en meer groen. 

'Niet te rijmen'
Inmiddels is er een gesprek aangevraagd met de wethouder want "wij doen ons stinkende best om dat stadscentrum aantrekkelijk te houden en wij weten niet hoe we dit daarmee kunnen rijmen”, zegt de centrummanager. 

reacties (15)

 • Dirk

   

  Goed idee .
  Nu alle boompjes en het watertje verwijderen van het Meerpaalplein en wat parkeervakken verven .klaar probleem opgelost .

  reageer
 • pieter de oude

   

  Een halve dag markt in de week en dan klagen over concurrentie ???
  en dat met een marktje van zo'n bescheiden omvang en aanbod, hoe verzin je het.
  Begin eerst eens op zaterdagmiddag je winkel niet om vijf uur dicht te gooien,
  terwijl er nog heel veel mensen rond lopen. Prima besluit van de gemeente.!!!

  reageer
 • Verplaatsen naar woensdag middag wanneer kinderen vrij zijn.... veel beter plan!

  reageer
 • Celine

   

  dat is een goed idee. meestal als ik klaar ben met school kan ik vaak niet naar de markt toe omdat het weg is.

 • Ineke

   

  Wat ik erg bijzonder vind is dat de gemeente dit besluit heeft genomen, een besluit waarmee ontzettend veel geld gemoeid is, op basis van een rapport van bijna 6 jaar geleden. Daarnaast heeft nog geen 1% van de Drontenaren deze enquête ingevuld. Hoe kan de gemeente Dronten dit goedkeuren?

  reageer
 • Ramon

   

  Het is niks en het zal ook nooit iets worden. Dronten is toch geen gebied waar je gezellig gaat winkelen of naar de markt toe gaat.

  reageer
 • Celine

   

  nou het is veel beter dan lelystad geloof me

 • laat alle reacties zien
 • Echt wel

   

  Ik zou verhuizen.

  reageer
 • Lelystad...

   

  Doe dat dan...

 • Uhm...

   

  Wellicht toch handig om ook naar winkeliers te luisteren. Ik denk dat we zuinig op hen moeten zijn. Er is geen weldenkend mens meer die tegenwoordig nog een winkeltje begint. De eisen zijn enorm, de kosten zijn hoog, echt goed personeel is lastig te vinden en de opbrengsten vallen tegen doordat vrijwel alles via internet verkrijgbaar is. De markt in Dronten is van oudsher op woensdagochtend, maar de huisvrouwen van toen zijn veranderd in werkende moeders. Dus het is logisch dat de aanloop, ondanks de enorme goei van de bevolking, minder is. Gezelligheid kan je niet dwingen.

  reageer
 • Moeder

   

  Daar heeft u een punt, misschien verplaatsten naar de woensdagmiddag. Vaak zijn dan de werkende moeders vrij en komen ze gezellig met de kids langs.

 • Peter

   

  Ik denk dat de winkeliers niet moeten klagen. Volgens mij heeft alleen de kaasboer last van concurrentie.
  Ben 1 keer op de markt geweest en het was er treurig en weinig aanbod.
  Verplaats ook de markt van woensdag naar zaterdag dan kan meteen de streekmarkt ook aansluiten. Overigens is dat ook een treurige bedoening met maar 3 kraampjes.

  reageer
 • Hannes

   

  Een sfeervolle weekmarkt is ten alle tijden een aanwinst voor het winkelgebied, waar ligging en kwaliteit zeer belangrijk is!! "Terrasjes en een muziektent doet wonderen!"

  reageer
 • Rob

   

  Waarom niet de markt op zaterdagochtend, dat scheelt ook al klanten.

  reageer
 • Hans B

   

  Ik neem aan dat de marktkooplieden dan al op een andere markt staan dat meer geld in het laatje brengt.

 • Helma

   

  Dit noem ik nu bedrog. Eerst zo'n hoop geld steken in een plein en er nu zonder enige vorm van inspraak van de raad nog een ton extra tegenaan gooien door een van de vaste activeiten die het plein nog iets van gezelligheid zou moeten geven zo maar verplaatsen naar elders.. Als raadslid zou ik me nu toch echt bedonderd voelen.

  reageer
 • Deetje

   

  Op de Schans is veel beter! Klanten én marktkooplui willen het. Winkeliers liggen echt altijd dwars en dat merk je...vrij ongezellig centrum

  reageer
 • Anita

   

  Het is ook nooit goed. De martk in Dronten is nou niet van dien aard dat ze concureren met de winkeliers. En de ondernemers op het meerpaalplein ondervinden er hinder van? Nou laat ze daar de handen eens in elkaar slaan en zorgen voor een bruisend plein. Beter dan dat gejank iedere keer. Verplaatsen van de markt.. het beste idee van Dronten

  reageer
 • Inwoner

   

  DOES doet altijd moeilijk.
  Hopelijk binnenkort een positief besluit over de Lidl supermarkt in Dronten West waar Does ook al tegen is.

  reageer
 • Mabel

   

  De markt is maar 1 keer per week. Ik kom zelden op de markt maar mijn ervaring is dat de markt op de schans veel intiemer is. Daarnaast lijkt me dat er meer aanloop is vanaf de markt naar de supermarkten. De term parkeerplaats lijkt me niet in de knel te raken omdat er regelmatig genoeg plekken leeg zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert