Waterpeil IJsselmeer wordt flexibel

FLEVOLAND • Do 14 juni 2018 | 7:57 • Donderdag 14 juni 2018 | 7:57

Het waterpeil in het IJsselmeer gaat vanaf volgend jaar in de loop van de zomer variëren, om in de toekomst ook voldoende zoetwater beschikbaar te hebben. In het voorjaar wordt het waterpeil verhoogd, om in de loop van de zomer te kunnen dalen. In de winter blijft het peil, net als nu het geval is, constant.

Belangrijke bron van zoetwater
Het IJsselmeergebied heeft jaren een vast waterpeil gehad van 20 centimeter onder NAP, dat wordt door de sluizen in de Afsluitdijk op niveau gehouden. Door het veranderende klimaat worden de zomers droger en wordt het IJsselmeer steeds belangrijker als bron van zoetwater. Met flexibel peilbeheer wordt er in het voorjaar meer water vastgehouden en stijgt het peil met zo'n 10 centimeter naar 10 centimeter onder NAP. In de zomer kan hieruit worden geput als bron van zoetwater en daalt het waterpeil tot het einde van de zomer naar 30 centimeter onder NAP.

In de winter is en blijft het peil op 40 centimeter onder NAP. Zo blijft er ruimte om extra water uit de polders en de rivieren op te vangen en af te voeren naar de Waddenzee.

100 jaar Zuiderzeewet
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat tekende hiervoor donderdag in Lelystad een nieuw peilbesluit. Zij doet dat bij een congres in Batavialand. Daar wordt gevierd dat donderdag precies 100 jaar geleden de Zuiderzeewet van kracht werd. Het nieuwe besluit vervangt het oude besluit uit 1992.

Tekst gaat verder onder de video

Miljoenen naar baggerprogramma
Het Rijk en alle betrokken partijen moeten het nieuwe peilbesluit nog uitwerken in nadere afspraken. Die moeten voorkomen dat het flexibele waterpeil negatieve gevolgen heeft voor de watervoorziening in meren en polders in aangrenzende gebieden. De minister stelt 12,1 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die het IJsselmeergebied bevaarbaar moeten houden voor de pleziervaart, zoals een baggerprogramma en diepere geulen bij jachthavens. 

Over verandering van het waterpeil is ruim tien jaar overlegd. Watersporters vreesden moeilijkheden. Brancheorganisatie HISWA becijferde dat 20% van de pleziervaart in de problemen komt bij een variërend waterpeil. "Door het waterpeil midden in het vaarseizoen te laten zakken, zullen dieper stekende jachten vastlopen", verwachtte HISWA vorig jaar. Hierop stelde de VVD Kamervragen. Nu is HISWA blij met het voornemen om extra maatregelen te nemen om het water bevaarbaar te houden. De organisatie spreekt van een positief resultaat. Ook diverse gemeenten rondom het IJsselmeer zijn lange tijd tegen geweest, omdat zij bang waren dat een lager of hoger peil gevolgen zou hebben.

Zo was er in 2008 een voorstel om het peil met anderhalve meter te verhogen, wat grote gevolgen zou hebben voor Urk en buitendijkse gebieden in Noordoostpolder en Lelystad. In 2014 startte een proef om de gevolgen van verschillende waterhoogtes in kaart te brengen en in 2015 zei toenmalig minister Schultz dat het peil in de zomer 20 en mogelijk 40 tot 50 centimeter omhoog zou kunnen om een buffer zoetwater te hebben in tijden van droogte. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Boels

    Vr 15 juni 2018 Vrijdag 15 juni 2018

  "Door het veranderende klimaat worden de zomers droger .."

  Daar is niets van te merken; het is een verwachting die door computermodellen wordt gemaakt.
  Over 30 jaar of zo wordt wel duidelijk dat er honderden miljarden in het putje is gegooid.

  reageer
 • Dick krentepick

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Ach water hoger of lager..... zolang ik maar droge voetjes hou vind ik het allemaal best

  reageer
 • Dirkje

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Het zou heel verstandig zijn om het IJsselmeer voor de zomer flink te vullen. Je weet nooit hoe droog het zal zijn en achteraf kan het niet meer. Je kan later het water altijd nog spuien. In een paar weken is het weg.
  Het zal wel nodig zijn om goed ingerichte kanalen te hebben zodat het mogelijk is water naar Zuid-Holland te laten stromen. Een paar jaar geleden moest nog haastje repje een damwand geslagen worden om het water naar Gouda te krijgen. Andere bestemmingen in Noord-Holland, Friesland en Groningen moeten ook uitgewerkt worden.

  reageer
 • Trix

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Ik heb nog nooit zoveel foute informatie in één artikel gelezen.
  Foei Omroep Flevoland!

  reageer
 • Schipper Bruin

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Plaats de correcties graag even online

 • Antje

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Buitendijkse delen van een polder zijn per definitie geen deel van een polder.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  We zullen maar hopen dat de IJssel altijd genoeg water zal blijven aanvoeren. Desnoods zal men in Arnhem een groter deel van de Rijn moeten afleiden of een minder deel van de Rijn in de Waal laten vloeien.

  reageer
 • De ingenieur

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Met zulke bange overheden is het toch een wonder dat ze de dijk ooit hebben kunnen aanleggen en dat er polders zijn drooggemaakt. Dat zou nu nooit meer lukken.
  Vroeger ging het waterpeil van het IJsselmeer ook met de seizoenen mee. En het ministerie van Oorlog of de bezetter hielden ook de touwtjes in handen.
  Het is maar te hopen dat getijdenrivierdoorsteek van de Afsluitdijk deze peil variaties aan kan.

  reageer
 • De ingenieur

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Mevrouw Dick, lees gewoon wat serieuze boeken over civiele techniek en de Zuiderzee werken. Uit het raam ziet u niets en wat u kent zegt niets.
  Het waterpeil is sinds de aanleg van de Afsluitdijk altijd beheerd. In de winter lager en in de zomer hoger. Tijdens de mobilisatie moest het peil omhoog. De Duitsers hielden ook liever hoog. Voor het sluiten van de dijk van de NOP of de Flevolandcompartimenten werd er juist flink verlaagd zodat er na het sluiten minder water in zou zitten. Allemaal beschreven geschiedenis.

 • Dick

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Hey, Ingenieurtje van niks, Heb 20 jaar op Lelystad-haven gewoond, de enige fluctuaties die ik ken waren onder invloed van de wind. Zuid-westen wind, stuwde het water bij Lelystad-haven op en noord-noord-oosten wind stuwde het water bij Marken op. Verder werd het peil strak bewaakt door zowel de Lorentz- Stevin- en ja zelfs de zeesluis bij IJmuiden (via de Oranjesluizen in Amsterdam).
  Als je iets beweert moet je wel het juiste beweren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert