Waterpeil IJsselmeer wordt flexibel

FLEVOLAND • Do 14 juni 2018 | 8:00 • Donderdag 14 juni 2018 | 8:00

Het waterpeil in het IJsselmeer gaat vanaf volgend jaar in de loop van de zomer variëren, om in de toekomst ook voldoende zoetwater beschikbaar te hebben. In het voorjaar wordt het waterpeil verhoogd, om in de loop van de zomer te kunnen dalen. In de winter blijft het peil, net als nu het geval is, constant.

Belangrijke bron van zoetwater


Het IJsselmeergebied heeft jaren een vast waterpeil gehad van 20 centimeter onder NAP, dat wordt door de sluizen in de Afsluitdijk op niveau gehouden. Door het veranderende klimaat worden de zomers droger en wordt het IJsselmeer steeds belangrijker als bron van zoetwater. Met flexibel peilbeheer wordt er in het voorjaar meer water vastgehouden en stijgt het peil met zo'n 10 centimeter naar 10 centimeter onder NAP. In de zomer kan hieruit worden geput als bron van zoetwater en daalt het waterpeil tot het einde van de zomer naar 30 centimeter onder NAP.

In de winter is en blijft het peil op 40 centimeter onder NAP. Zo blijft er ruimte om extra water uit de polders en de rivieren op te vangen en af te voeren naar de Waddenzee.

100 jaar Zuiderzeewet


Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat tekende hiervoor donderdag in Lelystad een nieuw peilbesluit. Zij doet dat bij een congres in Batavialand. Daar wordt gevierd dat donderdag precies 100 jaar geleden de Zuiderzeewet van kracht werd. Het nieuwe besluit vervangt het oude besluit uit 1992.

Tekst gaat verder onder de video

Miljoenen naar baggerprogramma


Het Rijk en alle betrokken partijen moeten het nieuwe peilbesluit nog uitwerken in nadere afspraken. Die moeten voorkomen dat het flexibele waterpeil negatieve gevolgen heeft voor de watervoorziening in meren en polders in aangrenzende gebieden. De minister stelt 12,1 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die het IJsselmeergebied bevaarbaar moeten houden voor de pleziervaart, zoals een baggerprogramma en diepere geulen bij jachthavens. 

Over verandering van het waterpeil is ruim tien jaar overlegd. Watersporters vreesden moeilijkheden. Brancheorganisatie HISWA becijferde dat 20% van de pleziervaart in de problemen komt bij een variërend waterpeil. "Door het waterpeil midden in het vaarseizoen te laten zakken, zullen dieper stekende jachten vastlopen", verwachtte HISWA vorig jaar. Hierop stelde de VVD Kamervragen. Nu is HISWA blij met het voornemen om extra maatregelen te nemen om het water bevaarbaar te houden. De organisatie spreekt van een positief resultaat. Ook diverse gemeenten rondom het IJsselmeer zijn lange tijd tegen geweest, omdat zij bang waren dat een lager of hoger peil gevolgen zou hebben.

Zo was er in 2008 een voorstel om het peil met anderhalve meter te verhogen, wat grote gevolgen zou hebben voor Urk en buitendijkse gebieden in Noordoostpolder en Lelystad. In 2014 startte een proef om de gevolgen van verschillende waterhoogtes in kaart te brengen en in 2015 zei toenmalig minister Schultz dat het peil in de zomer 20 en mogelijk 40 tot 50 centimeter omhoog zou kunnen om een buffer zoetwater te hebben in tijden van droogte. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel