Beatrix viert 100ste verjaardag Zuiderzeewet mee

FLEVOLAND • Do 14 juni 2018 | 10:48 • Donderdag 14 juni 2018 | 10:48

Prinses Beatrix heeft vanmiddag met een bezoek aan Biddinghuizen en Lelystad de honderdste verjaardag gevierd van de Zuiderzeewet. Met die wet werd het mogelijk om de Wieringermeer in te polderen, de Afsluitdijk aan te leggen en Flevoland te maken.

Biddinghuizen


Om 15.00 uur kwam de prinses aan bij het Koetshuis in Biddinghuizen. Daar heeft zij in een besloten bijeenkomst symbolisch de laatste borduursteek gezet in de Flevowand. Dat is een doek van 60 meter lang dat de geschiedenis van de provincie laat zien. Het is een borduurwerk waar veertien jaar aan gewerkt is.
Rond 15.45 uur verliet ze Biddinghuizen, waar bij de sporthal veel mensen de prinses begroetten.

Lelystad


De prinses ging daarna naar Lelystad, waar ze zich in hotel De Lange Jammer in Lelystad-Haven verkleedde voor de vlootschouw.
Om 16.30 uur arriveerde zij in de Bataviahaven, waar voor de Zuiderzee Havendagen een grote vloot lag van werkschepen, motorschepen, sleepboten, baggerschepen, zeiljachten en historische recreatieschepen. Op de kade stonden ongeveer vierhonderd toeschouwers.

Groene Draeck


Prinses Beatrix ging direct aan boord van de Groene Draeck, de Lemsteraak die zij in 1957 voor haar 18e verjaardag kreeg aangeboden. De nu 80-jarige prinses nam zelf het roer ter hand en manoeuvreerde het schip tijdens een vlootschouw in harde wind en regen langs de andere schepen. Daarbij ging zij ook een stukje buitengaats langs de grote schepen.

Na ongeveer twintig minuten legde de Groene Draeck weer aan aan wal. In de kajuit tekenden commissaris van de koning Leen Verbeek en burgemeester Ina Adema het gastenboek. Daarna keerde prinses Beatrix met haar dienstauto terug naar huis.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel