Beatrix viert 100ste verjaardag Zuiderzeewet mee

FLEVOLAND • Do 14 juni 2018 | 10:48 • Donderdag 14 juni 2018 | 10:48

Prinses Beatrix heeft vanmiddag met een bezoek aan Biddinghuizen en Lelystad de honderdste verjaardag gevierd van de Zuiderzeewet. Met die wet werd het mogelijk om de Wieringermeer in te polderen, de Afsluitdijk aan te leggen en Flevoland te maken.

Biddinghuizen
Om 15.00 uur kwam de prinses aan bij het Koetshuis in Biddinghuizen. Daar heeft zij in een besloten bijeenkomst symbolisch de laatste borduursteek gezet in de Flevowand. Dat is een doek van 60 meter lang dat de geschiedenis van de provincie laat zien. Het is een borduurwerk waar veertien jaar aan gewerkt is.
Rond 15.45 uur verliet ze Biddinghuizen, waar bij de sporthal veel mensen de prinses begroetten.

Lelystad
De prinses ging daarna naar Lelystad, waar ze zich in hotel De Lange Jammer in Lelystad-Haven verkleedde voor de vlootschouw.
Om 16.30 uur arriveerde zij in de Bataviahaven, waar voor de Zuiderzee Havendagen een grote vloot lag van werkschepen, motorschepen, sleepboten, baggerschepen, zeiljachten en historische recreatieschepen. Op de kade stonden ongeveer vierhonderd toeschouwers.

Groene Draeck
Prinses Beatrix ging direct aan boord van de Groene Draeck, de Lemsteraak die zij in 1957 voor haar 18e verjaardag kreeg aangeboden. De nu 80-jarige prinses nam zelf het roer ter hand en manoeuvreerde het schip tijdens een vlootschouw in harde wind en regen langs de andere schepen. Daarbij ging zij ook een stukje buitengaats langs de grote schepen.

Na ongeveer twintig minuten legde de Groene Draeck weer aan aan wal. In de kajuit tekenden commissaris van de koning Leen Verbeek en burgemeester Ina Adema het gastenboek. Daarna keerde prinses Beatrix met haar dienstauto terug naar huis.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • WillemE

    Vr 15 juni 2018 Vrijdag 15 juni 2018

  Een welverdiende eer voor de borduursters van de Flevowand dat de prinses de laatste steek heeft gezet. Het zij jullie gegund!

  reageer
 • Bezoeker Bataviahaven

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Jammer voor alle schippers en eigenaren die van heinde en ver zijn gekomen om hun schip te kunnen tonen aan de Prinses. Tussen het aankomen rijden in de auto en het weer wegrijden met de auto zit precies 35 minuten en dan heeft de Prinses en het gezelschap ook nog een 10 minuten in de kajuit gezeten. Ook al waaide het hard en was het miezerig weer het gezelschap had ook een rondje kunnen lopen over de steigers om hun belangstelling te tonen bij de schepen en het koor. De organisatie heeft er een hoop tijd en energie in gestoken. Hopelijk komen er de komende twee dagen veel mensen kijken en toont men veel belangstelling voor de schepen die er liggen. Neem van mij aan er liggen momenteel hele mooie schepen in de haven.
  Of te wel er is genoeg te beleven!!

  reageer
 • Nel

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Fantastisch, dat ze dit nog kan en wil doen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert