Herrema toch aanwezig bij debat over onderzoek naar klacht

ALMERE • Do 14 juni 2018 | 13:29 • Donderdag 14 juni 2018 | 13:29

PvdA-wethouder Tjeerd Herrema is donderdagavond toch aanwezig bij het debat in de gemeenteraad van Almere over het onderzoek dat naar hem loopt. Eerder had de gemeente aangegeven dat Herrema niet aanwezig zou zijn. Herrema heeft donderdagavond zelf het woord genomen in een emotionele verklaring aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad debatteert op verzoek van de PVV over de klacht die de krant Almere Deze Week tegen Herrema heeft ingediend. Volgens de krant heeft Herrema ongepaste berichtjes naar de telefoon van een verslaggever gestuurd en ook zou er sprake zijn van een ongepast telefoontje. Herrema ontkent de aantijgingen en zegt dat de berichten onbedoeld zijn verstuurd. Ook was er sprake van een 'broekzaktelefoontje'. Hij heeft ervoor gekozen om tijdens het onderzoek met verlof te gaan.

'Afwezigheid maakt de zaak er niet beter op'


De PVV gaf eerder donderdag aan dat de mogelijke afwezigheid van Herrema bij het debat het de zaak er voor de wethouder niet beter op maakt. "Als hij geen respect heeft voor de raad, maakt hij het probleem alleen maar groter", aldus Van Dijk. 

Van Dijk gaat er vanuit dat Herrema seksueel getinte, misschien zelfs pornografische berichten naar de verslaggever heeft gestuurd. Hij leidt dat af uit het feit dat de krant in een artikel over de kwestie refereert aan een eerder artikel op de website GeenStijl. Die bracht naar buiten dat Herrema sekssites volgde op zijn Twitteraccount.

PvdA akkoord met debat


De eigen partij van Herrema, de PvdA, vindt het goed dat er een debat komt. Fractievoorzitter Kerim Iskender zegt dat er ook voor hem veel onduidelijk is. Hij wil dat alle feiten boven tafel komen.

Dat geldt ook voor oppositiepartij het CDA, maar fractievoorzitter Froukje de Jonge zegt het onderzoek naar de klacht te willen afwachten. "Dit verhaal schreeuwt erom dat eerst de feiten duidelijk moeten zijn. Dan bekijk je welke normen erop gelegd kunnen worden. Dan trek je een conclusie."

De SP vindt dat er voldoende aanleiding is voor een debat. Hans Everhard van deze partij meent dat de onderste steen boven moet komen. 'Iedereen moet kennis kunnen nemen van wat er nu is gebeurd. Maar ik twijfel niet aan de integriteit van deze journalist. Het lijkt er sterk op dat de wethouder niet juist heeft gehandeld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel