Grote protestactie tegen pulskorvisserij

URK • Ma 18 juni 2018 | 9:18 • Maandag 18 juni 2018 | 9:18

Vissers in verschillende Europese landen zijn vandaag op de been om te protesteren tegen de pulsvisserij. Ook ruim 30 vissers van Urk maken gebruik van deze moderne vangstmethode.

In Nederland is sinds 9.00 uur in de haven van IJmuiden geprotesteerd. Vissers zijn daar samengekomen en roepen beleidsmakers op om de 'destructieve visserijtechniek' in de EU definitief te verbieden. Ook onder meer het Belgische Nieuwpoort, het Franse Boulogne-sur-Mer en Flensburg aan de Oostzee zijn vissers op de been.

Fraudeonderzoek


De protestactie komt bovenop de juridische stappen van milieuorganisaties. Die lieten vorige week weten een fraudeonderzoek te willen naar de pulskorvisserij. Ze denken dat er onrechtmatig financiële steun is gegeven. De vissers mochten voor wetenschappelijk onderzoek met pulstuig vissen. Maar vorig jaar bleek dat slechts weinig vissers daadwerkelijk meededen aan het onderzoek.

De organisaties hebben daarom een officieel verzoek ingediend bij het Europees Bureau voor Fraudebestrijding. Volgens de milieuclubs uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en Engeland is de Nederlandse overheid niet transparant geweest over de financiële steun die pulsvissers kregen.

Stroomstootjes


Anders dan bij de traditionele werkwijze worden bij de pulsvisserij geen kettingen over de zeebodem getrokken. In plaats daarvan schrikt de vis van de schokjes en zwemt zo in de netten. De methode is geschikt voor de vangst van schol en tong, platvissen die zich in de bodem ingraven.

Compromis


Minister Carola Schouten heeft bij haar Europese collega's van visserij gepleit voor een compromis. Volgens de minister zal een verbod op pulsvissen in de Nederlandse vissersplaatsen tot grote sociaal-economische onrust leiden. Schouten stelde tijdens beraad in Luxemburg ook dat het verbieden van de pulsvisserij indruist tegen het duurzaamheidsbeleid. 
De Franse minister Travert herhaalde dat pulsvissen geen oplossing is, omdat dit ten koste gaat van vissoorten.  

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel