Nog geen concrete maatregelen tegen motorclub Satudarah

ALMERE • Ma 18 juni 2018 | 15:19 • Maandag 18 juni 2018 | 15:19

De gemeente Almere kan nog niet zeggen of er concrete maatregelen genomen worden tegen motorclub Satudarah. Dat laat een woordvoerder weten.

De motorclub is maandag door de civiele rechter in Den Haag verboden en ontbonden. Het verbod betekent in de praktijk onder meer dat het Satudarah-logo is verboden, dat leden niet meer bijeen mogen komen in clubhuizen en dat zij hun Satudarah-hesjes niet meer mogen dragen. Volgens de rechter handelt de motorclub in strijd met de openbare orde en is Satudarah ontwrichtend voor de samenleving. 

Satudarah heeft ook een Almeerse afdeling, een zogeheten chapter. Maar de gemeente Almere zegt nog geen stappen te kunnen nemen tot de uitspraak onherroepelijk is. Volgens het OM hebben burgemeesters wel degelijk mogelijkheden om de motorclubleden nu al aan te pakken. Zo kunnen ze opdracht geven aan leden van de club om hesjes uit te trekken of weigeren vergunningen te geven voor bijeenkomsten. De politie mag mensen niet aanhouden, uitsluitend omdat ze lid zijn van Satudarah. Agenten moeten wachten tot de uitspraak onherroepelijk is. 

De woordvoerder van de gemeente Almere laat weten: "Een bijeenkomst verbieden, kan wanneer er sprake is van openbare orde verstoring of ernstige vrees daartoe. Het verbod in eerste aanleg kan wellicht helpen bij de motivering waarom er vrees is voor openbare orde verstoring bij het houden van een bijeenkomst. Van een dergelijke concrete casus is nu echter geen sprake."

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel