Populatie Aziatische bosmug groeit

FLEVOLAND • Ma 18 juni 2018 | 16:25 • Maandag 18 juni 2018 | 16:25

De populatie van de Aziatische Bosmug neemt toe. In 2017 werd het insect zo'n 11.000 keer gesignaleerd in Flevoland. In de twee jaren ervoor werden erbij elkaar opgeteld zo'n 13.000 bosmuggen gezien. Waarom de populatie groeit, kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet zeggen.

De Aziatische bosmug kan tropische infectieziekten verspreiden. Als de mug iemand prikt met bijvoorbeeld knokkelkoorts of het Zika-virus, dan kan de mug daar iemand anders mee infecteren. "Maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd omdat die ziekte niet in Nederland voorkomt" zegt Benno Bruggink van de NVWA. Die organisatie is verantwoordelijk voor het monitoren en bestrijden van het dier.

Tropische ziektes
Volgens Bruggink schatten ze het risico van de mug in als 'erg klein'. "Ze kunnen tropische ziektes verspreiden, maar daarvoor moeten ze eerst iemand met een ziekte bijten. In Nederland zijn er dusdanig weinig mensen met een tropische ziekte dat die kans enorm klein is."

Ondanks dat de NVWA niet actief bezig is met de bestrijding van de Aziatische Bosmug, bestrijden ze wel andere muggen. "De afgelopen jaren zijn we bezig geweest om stilstaand water weg te halen bij volkstuincomplexen en hebben we daar gif verstrooid", vertelt Bruggink aan Omroep Flevoland.

Advies van het RIVM
Het RIVM werkt op dit moment aan een advies voor het ministerie van Volksgezondheid voor de bestrijding van het dier. Dat advies wordt binnen een paar weken verwacht.

De dieren komen in Nederland via transport van bijvoorbeeld autobanden of Lucky-Bamboo planten. In 2017 is één exemplaar van de mug in Rotterdam gevonden, maar verder komen ze alleen in Lelystad voor. Naast de Aziatische bosmug zijn er in 2017 ook 15 Aziatische Tijgermuggen gevonden in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel