Opmerkelijke vondst in stadsgracht: de zoetwaterspons

ALMERE • Ma 18 juni 2018 | 19:49 • Maandag 18 juni 2018 | 19:49

Een opmerkelijke vondst in de stadsgracht in de Almeerse Waterwijk: een zoetwaterspons. Dat is een klein waterdiertje dat eruitziet als een anemoon, een plantje met tentakels. Zijn aanwezigheid geeft aan dat water schoon is. 

De spons werd vorige week in de gracht bij het Botplein aangetroffen door bioloog Martijn Hokken van Waterschap Zuiderzeeland. Hij liep met stadsecoloog Annemiek Eggenhuizen langs het water om te kijken hoe het met de waterplanten gesteld is, toen Hokken plotseling een zoetwaterspons zag. 

"Dat was een beetje maf. We hadden 'm totaal niet verwacht hier", vertelt Hokken over de vondst. "Dat het beestje hier leeft, betekent dat het goed gaat met de waterkwaliteit. Dat komt door de naastgelegen Leeghwaterplas, die heeft een zuiverende functie. Elk jaar wordt de plas en ook de omgeving schoner. Er is bijvoorbeeld minder fosfaat en minder stikstof in het water. Dat de zoetwaterspons hier leeft, betekent dat het water hier ecologisch gezond is."

Nog niet eerder gemeld


Het is een bijzondere vondst volgens stadsecoloog Ton Eggenhuizen, want het is voor zover hij weet een nieuwe soort in de stad. "We kijken op de website waarneming.nl om te zien of er al eerdere meldingen zijn geweest van een dier of plant", legt Eggenhuizen uit. "Dat was in het geval van de zoetwaterspons nog niet zo, niemand had het soort gemeld".

"Zoetwaterspons is veeleisend"


Het gebeurt vaker dat er een nieuwe soort wordt gespot, zegt de stadsecoloog: "Dit jaar zijn er al honderd 'nieuwe' soorten dieren en planten ontdekt in Almere. Deze spons is wel een van de meest bijzondere." Dat komt omdat het diertje nogal veeleisend is en niet overal zomaar leeft, vertelt Eggenhuizen. "De inspanningen van de gemeente en het waterschap om het water schoon te houden lijken dus effect te hebben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel