Zorgen over plan sluiting PI Almere

ALMERE • Wo 20 juni 2018 | 8:27 • Woensdag 20 juni 2018 | 8:27
Burgemeester Weerwind van Almere heeft woensdag contact gehad met minister Dekker van Rechtszekerheid over de mogelijke sluiting van de Penitentiaire Inrichting Almere. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Weerwind heeft in het gesprek zijn zorgen geuit over de gevolgen van een sluiting.

Behalve de burgemeester, heeft de provincie woensdag ook contact gehad met het ministerie. Het AD meldde woensdagochtend dat er plannen zijn om vier gevangenissen te sluiten, in Almere, Zoetermeer, Zeist en het Noord-Hollandse Zwaag. Reden daarvoor is het aantal gevangenen dat al jaren daalt.

Zowel de gemeente Almere als provincie Flevoland zetten zich in om sluiting te voorkomen. "Naar onze mening past het sluiten van de PI niet bij de met het Rijk gemaakte afspraken over de groei van Almere met voldoende werkgelegenheid en voorzieningen", laat een woordvoerder van de gemeente Almere weten. "De gevangenis heeft een belangrijke functie voor de regio vanwege de werkgelegenheid. Er werken zo'n 250 medewerkers."

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die over de gevangenissen gaat, en het ministerie willen het bericht niet bevestigen. Volgens het ministerie moet het besluit nog worden genomen.

Eerder plan voor sluiting
Het vorige kabinet had in 2016 ook plannen om de PI Almere in 2019 te sluiten. Personeel legde toen in april het werk neer. Ook bij de provincie, gemeente en in de Tweede Kamer was er verzet tegen de voorgenomen sluiting. Die werd teruggedraaid, omdat de voorgenomen bezuiniging op het Openbaar Ministerie niet doorging.

Beer is los
Vakbond FNV eist zo snel mogelijk duidelijkheid van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. "De minister zegt nog vóór de zomer te komen met zijn plannen. Maar morgen is het zomer! De beer is los", aldus Yntse Koenen van de FNV. Volgens hem is er al enige tijd onrust onder het personeel en het een teken aan de wand dat de directeur van de PI Almere zijn vertrek heeft aangekondigd.

De PI Almere ging in 1996 open als PI Almere Binnen. Het gebouw in Almere Buiten doet dienst als huis van bewaring, penitentiaire inrichting en sinds voorjaar 2015 ook als cellencomplex voor veelplegers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel