Kinderen leren netjes schrijven met schrijfrobot

LELYSTAD • Do 21 juni 2018 | 20:32 • Donderdag 21 juni 2018 | 20:32

Leerlingen van openbare basisschool De Boeier in Lelystad leren sinds kort schrijven met behulp van een zogenoemde schrijfrobot. Dit apparaat helpt ze om netjes te leren schrijven. Want een leesbaar handschrift blijft noodzakelijk, ondanks dat bijna alles digitaal gaat tegenwoordig.

Deskundigen maken zich al jaren zorgen over het handschrift van kinderen. Vroeger moesten kinderen nog lang oefenen op hun handschrift, maar nu gebruiken ze steeds vaker een tablet of laptop om te schrijven, ook in de klas. Dus echt handmatig schrijven wordt nog nauwelijks toegepast en vloeiend leren schrijven wordt daardoor steeds lastiger. 

Maar hoe werkt dat dan, zo'n schrijfrobot? Collega's van de NOS maakten een reportage over de schrijfrobot voor het Jeugdjournaal

Deel artikel

reacties (11)

 • Leontine

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  Fijn dat er ook normale reacties gepost worden, reacties die ook daadwerkelijk aansluiten bij waar het artikel over gaat! :)

  En of de reacties van Luizenmoeder en consorten nou waar zijn of niet, daar kan en wil ik niet over oordelen, maar dit is zeker NIET de juiste plek om daarover te beginnen. Ga lekker naar Stichting School om je beklag te doen.

  Ik neem mijn petje af voor iedereen (op welke school dan ook) die dagelijks 25 tot 30 kinderen onder zijn/haar vleugels neemt, zeker als daar ook nog ouders bijhoren die face to face leuk en 'aardig' zijn, maar elders anoniem lopen te stoken. Schaam je!

  reageer
 • Janneke Onderwater

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  Heel jammer dat er zulke reacties worden geplaatst bij een leuk artikel. De communicatie over de schrijfrobot was super goed. Ik heb meerdere brieven hierover ontvangen.

  Mijn zoon heeft moeite met netjes schrijven en dankzij deze robot en natuurlijk zijn juf zien we hem vooruit gaan!

  Ik ben blij dat mijn kinderen op de boeierschool zitten!

  reageer
 • Iris Appelmelk

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  Wat jammer om dit artikel als aanleiding te zien om lekker met modder te gooien, waarvan sommige dit ook nog anoniem doen, bah!
  Ik ben heel tevreden met de school en de leerkrachten die kei en kei hard werken om mijn kinderen zo goed mogelijk te begeleiden!

  reageer
 • Kirsten Kok

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  Onbegrijpelijk hoe mensen hier reageren. Het is een artikel over de schrijfrobot. Hoe durf je je dan zo uit te laten. Ga deze discussie aan op school en niet via andere kanalen.

  Mijn zoon werkt met de robot en gelukkig wordt hem deze kans geboden. Zeker ook dankzij zijn juf maar ook door de school. Een school moet er wel voor openstaan en aan mee willen werken.

  Ik ben blij dat mij zoons op de Boeierschool zitten.

  reageer
 • incognito

    Za 23 juni 2018 Zaterdag 23 juni 2018

  Leontien,
  Als je weet hoe er met ouders om wordt gegaan die een andere mening is toegedaan, bedenk je je wel om je eigen naam te gebruiken. Ik heb daar wel begrip voor. Ze is toch een soort klokkenluider, je maakt daarmee vrienden maar zeker ook vijanden.
  Zelfreflectie, respect voor elkaars mening, normale omgangsvormen, minder arrogantie als je daar een cursus voor zou hebben, zouden een aantal mensen die daar rondlopen daar wel een cursus in mogen volgen.
  Een andere school voor je kind zou een optie kunnen zijn, maar een andere school voor een aantal leerkrachten zou ook geen kwaad kunnen. Zelf medelijden en anderen van dingen beschuldigen daar komt niemand mee vooruit. Verder kijken en leren van anderen, juist ook van anderen die kritisch zijn en niet jou mening delen. Je als leerkracht ontwikkelen, je inzetten voor de ontwikkeling voor de leerlingen, daar zouden ze zich meer op moeten richten. Houd het doel voor ogen waar een school voor is bedoeld. Dat doe je samen met ouders.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Een blije moeder zonder luis

    Za 23 juni 2018 Zaterdag 23 juni 2018

  Wat een bijzondere actie hierboven zeg. Modder gooien op een leuk artikel...Heel schaamteloos dit. Als het je niet bevalt op die school dan vind ik t raar dat je niet vertrekt? Ik ken veel goede verhalen over die school en overal is wel eens wat. En je zal maar zo'n ouder hebben op school die zo weinig respectvol spreekt over degene die de hele dag op jouw kind "passen". .
  En bijzonder hoe meneer van de Hoek alle privacy van zijn kind hier te grabbel gooit?

  En Boeier: Leuk apparaat! Hoop dat het een hoop kinderen plezier in schrijven geeft.

  reageer
 • Leontine

    Ma 25 juni 2018 Maandag 25 juni 2018

  Blije Moeder, ik sluit mij helemaal aan bij jouw woorden!

 • Een blije moeder zonder luis

    Zo 24 juni 2018 Zondag 24 juni 2018

  Jij kiest voor iemand waar je jouw kind brengt...niet andersom. Mijn kinderen hier ook op gezeten tot voor kort nog en ik was heel blij met deze leerkrachten. Ouders denken alleen dat hun kind de enige is waar de leerkracht mee bezig is...Ga er maar eens voor staan met 24 kinderen...

 • pietje puk

    Za 23 juni 2018 Zaterdag 23 juni 2018

  Je zou maar een directie hebben en leerkrachten die met nog minder respect met ouders om gaan dan dat de ouders dat (volgens jou) doen met de leerkrachten.

 • luis in de pels

    Vr 22 juni 2018 Vrijdag 22 juni 2018

  Dat zijn feiten die met argumenten en documenten te onderbouwen zijn.
  Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen dat is een ding wat zeker is.

  reageer
 • Schone schijn

    Vr 22 juni 2018 Vrijdag 22 juni 2018

  Ben het helemaal eens met de Luizenmoeder.

  Volkert .......jouw reactie wijst op het feit dat je de mail aan de ouders niet hebt gelezen, anders had je geweten waar lizenmoeder het over heeft.

  reageer
 • Volkert

    Za 23 juni 2018 Zaterdag 23 juni 2018

  Klopt helemaal ik ken de boeier van vroeger en heb een geweldige schooltijd gehad. Moet nu hier de vuile was buiten gehangen worden?? Dit getuigd van weinig respect over en weer.

 • Schone schijn

    Vr 22 juni 2018 Vrijdag 22 juni 2018

  Correctie....luizenmoeder

 • De Luizenmoeder

    Vr 22 juni 2018 Vrijdag 22 juni 2018

  De Boeier, jarenlang de trots van Stichting School maar inmiddels afgezakt naar een bedenkelijk niveau. Communicatie naar ouders toe is al jaren beroerd, over de schrijfrobot is bv niet of nauwelijks iets naar ouders toe gemeld. Zo gaat dat met meer zaken op de school. Misschien iets voor OF om onderzoek naar te doen? Waarom stapt nl. de gehele oudergeleding van de MR op? Waarom mogen zij hun besluit niet toelichten richting de ouders? Waarom wordt er een werkgroep opgericht voor andere schooltijden en wordt die de nek omgedraaid als de uitkomst de leraren niet zint? Waarom dan wel de kinderen op vrijdag alvast extra naar school laten gaan? Waarom zijn er problemen met de CITO? Waarom werken de leerkrachten nog net als in 1995? Hoe zit het met de klasse-assisten? Waarom kunnen ze geen ondersteuning bieden aan kinderen die uitvallen of uitschieten? Voorbeelden te over. Van een school waar mensen vanuit heel Lelystad naar toe gingen omdat de kwaliteit zo goed was, naar een hele matige school...

  reageer
 • Zo maar

    Za 23 juni 2018 Zaterdag 23 juni 2018

  Andere schooltijden is nog niet van de baan. Overigens, waar werk je. Misschien ben ik wel een klant en wil ik dat jij tot 23:00 uur gaat werken. Uiteraard aan 1 stuk. Eet maar tijdens het werk.

 • Melanie

    Za 23 juni 2018 Zaterdag 23 juni 2018

  Beste luizenmoeder. We hebben netjes bericht gehad over de schrijfrobot middels een brief en mondelinge communicatie van de juf. We konden aangeven of ons kind wel of niet op tv mocht. Misschien eerst even controleren voor je iets schrijft..Wat betreft de rest van de communicatie naar de ouders toe kan het op sommige vlakken wel wat beter.

 • Nico van der Hoek

    Za 23 juni 2018 Zaterdag 23 juni 2018

  Even reageren op Leontine:

  In grote lijnen klopt wat er geschreven staat. Alleen stukje over Klasse-assistenten en 1995 begrijp ik niet zo.

  Maar als jij je kind van school haalt heeft dat ook sociaal emotionele gevolgen voor je kind.
  Echter bovenal lijkt het mij in belang van ALLE kinderen dat vingers op zere plekken kunnen worden gelegd en daar open en eerlijk over gediscussieerd kan worden. Zodat er voor de kinderen die op de Boeierschool zitten zo goed mogelijk onderwijs gegeven kan worden. Met de bekende driehoek Ouder-School-Kind. Welke met ouderbetrokkenheid 3.0 en de WMS fantastisch wordt uitgelegd/ voorgelegd mits correct geïmplementeerd.

  Dus liever met z'n allen werken aan een goede school, dan deze de rug toe keren.....

 • Leontine

    Za 23 juni 2018 Zaterdag 23 juni 2018

  Het zou je sieren onder zo'n lap (aanvallende) tekst je eigen naam te gebruiken Luizenmoeder...
  Je bent blijkbaar op de hoogte van heel wat ins en outs, als het daar echt zo slecht is als je beweert zoek je toch een andere school voor je kind?

 • Schone schijn

    Vr 22 juni 2018 Vrijdag 22 juni 2018

  Herkenbaar.......al jaren!

 • Nico van der Hoek

    Vr 22 juni 2018 Vrijdag 22 juni 2018

  Ik heb met verbazing het bovenstaande gelezen. Ik ben een van de aftredende ouders. Wij willen graag dat het een en ander in goed overleg, met een goede basis wordt opgelost. Een bericht in een krant of bij omroep Flevoland was niet wat wij voor ogen hadden. Misschien als echt als laatste middel.

  Wel ben ik verbaasd over de details die je kent. In grote lijnen klopt hetgeen wel wat je schrijft. Je zit dus denk ik dicht bij het vuur.

  Als aanvulling hierop kan ik een voorbeeld geven van mijn eigen zoon. Hij kreeg HAVO/VWO advies. Dat is best goed en pittig. Maar op het allerlaatste rapport (portofolio) Kwam in eens naar voren dat de juf dacht dat hij Dyslexie had....Dus dat was in de gehele duur van de lagere school op de Boeier nog niet opgevallen? Juist bij kinderen met Dyslexie komt slordig schrijven vaker voor....Op het voorgezet onderwijs, op de SGL, is dit niet direct opgepikt, pas na wat aandringen van ons blijkt er inderdaad een sterk vermoeden van Dyslexie. Hij is in de 1e klas het gehele extra spellings-traject door gegaan. En nu wordt hij aangemeld met andere kinderen bij de IJsselgroep voor definitieve indicatie.
  De gevolgen zijn echter groot. Omdat hij dus niet diagnose Dyslexie had, hebben ze daar met de taalvakken GEEN rekening mee gehouden. Hij staat voor alle taalvakken (Ned, Eng, Duits, Fr.) dus ook onvoldoende. Dat hakt er in. Hij heeft er heel hard voor gewerkt en geeft nu de moed op. Hij blijft niet alleen zitten maar gaat onnodig een nivo lager (TL). ALS de Boeierschool beter had opgelet, had hij Diagnose Dyslexie gehad. En had hij een andere beoordeling voor talen gehad. Hij doet ook het Technasium. Hij staat daar een 7 gemiddeld voor. Dat wordt door de SGL als goede indicator gezien voor zijn nivo...

 • Volkert

    Vr 22 juni 2018 Vrijdag 22 juni 2018

  Zo zo dat zijn nogal wat aantijgingen hoe kom je hier zo bij?

 • De ingenieur

    Do 21 juni 2018 Donderdag 21 juni 2018

  Vroeger moesten ze lang oefenen maar nu niet en kan het met een robot in een paar dagen? Totaal ongeloofwaardig. Een probleem met typen is dat ze nog steeds niet zonder fouten kunnen schrijven. Als het ware. Altijd bizar die jonge collega's met HBO die geen alinea zonder fouten kunnen schrijven/typen. Iedereen die het wel kan heeft maar opgegeven te proberen er nog wat van te maken. Ze sturen het maar zo naar de klant, die is van dezelfde topopleiding en weet niet beter.

  reageer
 • Schone schijn

    Vr 22 juni 2018 Vrijdag 22 juni 2018

  Het glijden op het scherm blijft anders als glijden op papier.

 • Gerrit

    Vr 22 juni 2018 Vrijdag 22 juni 2018

  ik heb op de site gekeken van het apparaat en het lijkt mij juist heel geloofwaardig. vanwege de vele herhaalde bewegingen in korte tijd. mooi nieuw stukje technologie.

 • Steven stedenwijker

    Do 21 juni 2018 Donderdag 21 juni 2018

  Probeer het eens met een schrijfblok en een vulpen. Lekker goedkoop. Duidelijk dat velen met veel te veel druk op de wijsvinger schrijven. Dat is pijnlijk.
  50 jaar geleden werd ook gezegd dat iedereen zo gaan typen. Die tablets en telefoons zijn zó 2012.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert