Woonkosten particuliere sector het laagst in Lelystad

FLEVOLAND • Vr 22 juni 2018 | 10:43 • Vrijdag 22 juni 2018 | 10:43

Huurders in de particuliere sector in Flevoland, betaalden in 2016 het minste aan woonlasten in Lelystad. Dat blijkt uit cijfers die in de Lokale Monitor Wonen staan. De Lelystedelingen betalen totaal gemiddeld 778 euro aan maandhuur, water, energie en gemeentelijke heffingen. 

De totale kosten voor woonlasten in de particuliere sector liggen in Lelystad vrij dichtbij de sociale huurgrens van 711 euro. De onderzoekers geven als verklaring dat meer dan de helft van de woningen onder de sociale huurgrens verhuurd wordt. Dat heeft vaak te maken met de kwaliteit van de woning, die uiteindelijk de prijs bepaalt. In heel Flevoland wordt gemiddeld een derde van alle woningen onder de sociale huurgrens verhuurd. 

In Zeewolde is het duurder om in de particuliere sector te huren. Daar betaalt een bewoner gemiddeld bijna 1.000 euro per maand aan woonlasten, het meest van Flevoland. 

In Noordoostpolder zijn bewoners in verhouding het grootste deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Bijna de helft van hun salaris gaat hieraan op. Lelystad is wederom hekkensluiter. Daar gaat het om 35 procent van het inkomen. 

Beeld in Nederland


Landelijk betaalt een huurder gemiddeld 812 euro per maand aan woonkosten. In het Friese Ferwerderadiel zijn de woonkosten het laagst, zo'n 571 euro per maand. In het Noord-Hollandse Beemster zijn ze het hoogst met ruim 1.300 euro. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel